Damvereniging VBI overklast CEMA De Vaste Zet

door Joop Hendriksen

In de voorlaatste competitiewedstrijd nam Damvereniging VBI het op tegen hekkensluiter CEMA De Vaste Zet uit Geleen. De 17-3 overwinning gaf het klassenverschil duidelijk weer. De Limburgers hadden hun eerste bord vrij gelaten als eerbetoon aan een enkele dagen daarvoor overleden speler Nico Verjans.

Gérard Jansen zette dus zonder te spelen de eerste twee punten op het scorebord. Alexander Baljakin speelde Pierre Lacroix compleet  van het bord af. Geert van Aalten bouwde tegen Wil Janssen voordeel op dat hem na een combinatie de winst opleverde. Maarten Linssen bevestigde tegen Wiliam Buskens zijn goede vorm door op een rustige manier te bouwen aan positioneel overwicht dat leidde naar een  gewonnen eindspel. Pepijn van den Brink speelde een goede partij waarin Patrick Casaril uiteindelijk positioneel bezweek. Guntis Valneris ondervond geen enkele tegenstand van Frans Goossens. Johan Krajenbrink speelde een mooie partij tegen junior Jitse Slump. Johan speelde wat riskant maar behield de aanval, hield zijn tegenstander van een dam af en won uiteindelijk de partij.

Na deze zeven Huissense winstpartijen konden de Limburgers pas wat terug doen. Jos Stokkel kreeg zijn betere stand niet rond. Met veel afruilen kon Martijn van Gortel het vege lijf redden. Yuriy Lagoda had een lastige partij tegen Adiatou Ibrahim. Hij kwam niet verder dan een moeilijk en enigszins voordelig eindspel. Joost Hendriksen kreeg in een wisselvallige partij een licht voordelige stand en schijfwinst tegen Jan Schoenmakers. Het bleek niet genoeg voor de overwinning.

Damvereniging VBI houdt dus de koppositie in de ereklasse en heeft evenveel  wedstrijdpunten als  Apeldoorn. De laatste competitiewedstrijd tegen Volendam moet gewonnen worden. Het voordeel in bordpunten is  inmiddels zo hoog opgelopen dat de Huissenaren dan aan een gelijkspel in de barrage genoeg hebben om de dertiende landstitel binnen te halen.