Damvereniging VBI pakt 14e nationale titel

door Joop Hendriksen

In een enerverende speelronde is Damvereniging VBI opnieuw kampioen van Nederland geworden. De Huissenaren speelden zelf tegen Van Stigt Thans, de nummer drie op de ranglijst. Bij winst zou het kampioenschap binnen zijn.

De sterke Schiedamse ploeg liet het zover niet komen en de eindstand bleef steken op een 10-10 gelijkspel. Daarmee incasseerde Damvereniging VBI tevens het eerste verliespunt in deze competitie. Toen kort na afloop van de wedstrijd het bericht binnen kwam dat ook de directe concurrent Hijken niet verder was gekomen dan een gelijkspel tegen Culemborg bleef het onderlinge verschil tussen VBI en Hijken steken op drie punten.

Daarmee is de laatste competitiewedstrijd tegen Apeldoorn op 18 februari a.s. niet meer relevant voor de nationale titel.

Alexander Baljakin trapte af met een gelijkwaardige remise tegen oud-wereldkampioen Anatoli Gantwarg. Jos Stokkel vocht zich onder druk van Raimonds Vipulis uit en bereikte ook een puntendeling. Fred de Koning voegde tegen Casper Remeijer een remise toe na een gelijkwaardige wedstrijd. Johan Krajenbrink had het tegen Frits Luteijn moeilijk maar wist met kunst en vliegwerk de veilige haven te bereiken.

Guntis Valneris haalde tegen Peter van der Stap de eerste winst binnen. Zijn bekende recept: net zo lang druk uitoefenen tot zijn tegenstander begeeft was ook hier weer succesvol. Pepijn van de Brink liet een goede stand tegen Jeroen Kos helemaal uit de hand lopen en moest het opgeven. Gérard Jansen draaide Jitse Slump de duimschroeven aan waarop die in een remiseachtige stand met tijdgebrek zijn kansen verspeelde.

Geert van Aalten stond de hele partij onder druk tegen Ron Heusdens en miste in het eindspel de remisekans. Yuriy Lagoda had het beste van het spel tegen veelvoudig nationaal kampioen en oud-speler van Damvereniging VBI Rob Clerc. Een schijf meer was net niet genoeg voor de overwinning. Joost Hendriksen sloot af. Tegen Anton van Berkel bereikte hij nog wel een schijf winst maar uiteindelijk werd het toch remise.