Damvereniging VBI-pupillen plaatsen zich voor NK

Lisa Aleven verrassend derde in halve finale

Op vrijdag 20 en zaterdag 21 maart zijn de halve finales van Nederland voor de pupillen gehouden. Er werd op vier plaatsen in Nederland gespeeld. De eerste vier van elke groepgingen door naar de finale van Nederland die van 28 april tot 3 mei in ’t Koelhuis te Huissen gespeeld gaat worden.

De drie deelnemers uit Huissen aan de halve finales van Nederland voor pupillen waren Pepijn van den Brink, hij speelde in IJselstein, en Lotte en Lisa Aleven, zij speelden in Tilburg.
Pepijn speelde vrijdag uitstekend door tegen de sterkste spelers uit zijn poule uit vier wedstrijden zes punten te scoren en geen wedstrijd te verliezen. Helaas begon hij de tweede slecht door in een openingscombinatie te lopen, maar hij herstelde zich goed door de volgende partij te winnen en de laatste partij remise te spelen. Met negen punten en het hoogste aantal weerstandspunten werd hij derde en plaatste zich dus voor de finale van Nederland.

Sensatie was er in Tilburg. Lisa Aleven had zich via Gelderland niet voor deze halve finales geplaatst, maar zij had het geluk dat enkele wel geplaatste spelers zich terugtrokken. Zo kreeg zij alsnog een uitnodiging voor deze halve finales.
Lisa speelde een geweldig toernooi en stond na de eerste speeldag met zes punten op de derde plaats. De tweede speeldag verloor Lisa de eerste wedstrijd van de latere groepswinaar Jannes Kromhout. Zij won echter de volgende twee en werd hiermee met tien punten derde en plaatste zich voor het NK.

Lotte Aleven, tweevoudig Nederlands kampioen bij de meisjespupillen moest van de KNDB na de eerste speeldag kiezen of voor het meisjeskampioenschap van Nederland of voor het algemen pupillenkampioenschap van Nederland. Deze finales zijn gelijktijdig. Lotte koos voor zekerheid en voor het verdedigen van haar meisjestitel: de meisjesfinale in Wageningen. Lotte eindigde uiteindelijk met acht punten op de vijfde plaats.