Damvereniging VBI sluit seizoen af met overwinning

Damvereniging VBI won in de laatste ronde overtuigend met 13-7 van Hijken DTC.

Partijnotaties Partijnotaties
Partijanimaties Partijanimaties

DV Huissen eindigt als vierde in ereklasse
door Anton Janssen (De Gelderlander)

Maandag, 5 maart 2007 – HUISSEN – DV Huissen heeft de competitie in de ereklasse afgesloten met een riante overwinning (7 – 13) bij Hijken DTC. De Huissense dammers eindigden met zestien punten uit elf duels op de vierde plaats, op vier punten van landskampioen Denk en Zet (Culemborg).

"Het verschil met de echte toppers in de strijd om de landstitel is onmiskenbaar", zo keek teamleider Geert van Aalten van Huissen terug op het seizoen. "De top 3 kent geen zwakke schakels. Wij zijn in breedte minder en speelden daardoor geen rol in de strijd om het kampioenschap."

In het slotduel met Hijken DTC maakten de Huissense topspelers weer eens het verschil. Achtereenvolgens lieten Geert van Aalten (van Klaas-Hendrik Leijenaar), Gérard Jansen (Bram Rumahmory) en Alexander Baljakin (Henk Kalk) een overwinning noteren.

Guntis Valneris had voortdurend licht voordeel op de gelouterde Hans Jansen die op een slimme manier een punt pakte. Johan Krajenbrink kreeg tegen oud-Nederlands kampioen Martin Dolfing met een mooie drukstand goede impulsen, maar moest ook genoegen nemen met een punt.

Dat gold ook voor Joost Hendriksen, Fred de Koning, Geert en Theo Berends en Alex Mathijsen, die een benauwde puntendeling liet noteren.

Hijken DTC-DV Huissen 7-13: Hans Jansen-Guntis Valneris 1-1, Klaas-Hendrik Leijenaar-Geert van Aalten 0-2, Roel Boomstra-Theo Berends 1-1, Jacob Okken-Fred de Koning 1-1, Henk Kalk-Alexander Baljakin 0-2, Bram Rumahmory-Gérard Jansen 0-2, Martin Dolfing-Johan Krajenbrink 1-1, Evert Dollekamp-Joost Hendriksen 1-1, Maikel Palmans-Alex Mathijsen 1-1, Jan Ekke de Vries-Geert Berends 1-1.

Alexander Baljakin topscorer van Nederland
door Anton Janssen (De Gelderlander) 

Maandag, 5 maart 2007 – HUISSEN – Alexander Baljakin is topscorer van Nederland geworden. De 46 – jarige speler van DV Huissen schoof in elf wedstrijden twintig punten bij elkaar.

Alexander Baljakin peinst over een zet. Foto: William Hoogteyling.

Baljakin boekte zaterdag in het afsluitende competitieduel met Hijken DTC (13-7 winst) zijn negende overwinning van het seizoen. In de overige twee partijen speelde hij remise.

Baljakin bleef in het eindklassement de Duitser Mark Podolski van Westerhaar en Anatoli Gantwarg (DV Schiedam) twee punten voor. Zijn ploeggenoten Geert van Aalten en Guntis Valneris eindigden met zestien punten ook in de top tien en werden respectievelijk negende en tiende.

Het is niet voor het eerst dat Baljakin zich tot productiefste speler van de nationale topklasse liet kronen. Ook in 1993, 1995, 1998 en 200o was de voormalige Wit-Rus, die sinds 1989 uitkomt voor DV Huissen, de best scorende dammer van Nederland.

"Het maakt me een beetje trots", zo reageerde de in Arnhem woonachtige Baljakin op zijn nieuwe eretitel. "Het is nu alweer voor de vijfde keer dat ik topscorer ben. In dat opzicht is het niet zo bijzonder meer. Aan de andere kant word ik ook een dagje ouder en dan wordt het normaal gesproken steeds moeilijker om hoog te scoren. Dat maakt deze titel dan wél weer interessant."

Het puntentotaal van twintig is voor Baljakin geen persoonlijk record. Tweemaal eerder haalde hij uit elf duels 21 punten.

Damvereniging VBI 1 sluit competitie af met vierde plaats
door Joop Hendriksen

In de laatste competitiewedstrijd van dit seizoen stond de uitwedstrijd tegen Hijken DTC op het programma. De Drenten zijn altijd een lastige tegenstander. Dat hadden de Huissenaren in de vorige competitie ondervonden toen een dramatisch verlies werd geïncasseerd. Er was dus nog iets goed te maken. Deze keer lieten de VBI mannen zich niet verrassen. Het werd een zeer goede 13-7 overwinning en daarmee werden de tegenstanders op hun grootste nederlaag in dit seizoen getrakteerd. Daarmee bereikten de Huissenaren uiteindelijk de vierde plaats in de nationale Ereklasse.
070303joost.jpgDe eerste uitslag kwam van Joost Hendriksen. Hij speelde tegen de even hoog genoteerde Evert Dollekamp een gelijkwaardige partij, die door de afruilwoede van zijn tegenstander snel in remise werd beslist. Geert van Aalten zorgde voor de eerste winst. Hij toverde tegen zijn tegenstander Klaas Hendrik Leijenaar een verrassende zet in het middenspel op het bord. Er bleef voor zijn tegenstander slechts een zwakke verdediging over en Geert kon sterk afmaken. Gérard Jansen overklaste vervolgens de zwakke Bram Rumahmori . Hoewel zijn tegenstander de hakken in het zand probeerde te zetten gaf het klassenverschil de doorslag. De derde winstpartij kwam van Alexander Baljakin. Hij speelde slim tegen Henk Kalk, zette zijn lange vleugel onder druk, brak door en maakte de partij perfect af. Alexander sloot daarmee in grootse stijl de competitie af. Hij werd dit jaar nationaal topscorer met 20 punten uit 11 partijen. Johan Krajenbrink had het beste van het spel tegen oud-nationaal kampioen Martin Dolfing. Deze wist echter door sterk verdedigen de remise te bereiken. Fred de Koning had wel kansen tegen de even hoog geklasseerde Jacob Okken, bereikte een licht voordeel maar dit was niet voldoende voor de winst. Geert Berends speelde tegen Jan Ekke de Vries een interessante partij. Hij had enig terreinnadeel in de beginfase, loste dit slim op en kwam uiteindelijk op licht voordeel. De remise gaf uiteindelijk de krachtsverhouding het beste weer. Theo Berends speelde tegen het jeugdige toptalent Roel Boomstra een gelijkwaardige partij met remise als resultaat. Guntis Valneris had gedurende de hele partij licht terreinvoordeel tegen collega grootmeester Hans Jansen. Uiteindelijk bleek de winst er niet in te zitten. Alex Mathijsen was de enige Huissenaar die echt onder druk stond. Hij kwam tegen Maikel Palmans slecht uit de opening en bleef de hele partij zwakker staan. Uiteindelijk vond hij toch de remisevariant.