Damvereniging VBI (tijdelijk?) op kop

door Joop Hendriksen

De damcompetitie had door de coronaperikelen dit jaar een rommelig verloop. Damvereniging VBI speelde de laatste wedstrijd terwijl andere teams nog een keer moeten spelen.

Door de 13-7 overwinning op WSDV Wageningen staat het Huissense team nu bovenaan, maar met name Van Stigt Thans kan nog roet in het eten gooien. Als dat team van Fryslân wint wordt het kampioen. Bij gelijk spel is er een beslissingswedstrijd nodig.

De wedstrijd leverde een vlotte overwinning op. Guntis Valneris beet tegen nationaal kampioen Jan Groenendijk het spits af. Na enige probeersels over en weer ging de partij verder gelijk op. Alexander Baljakin zette de eerste winst neer door zijn tegenstander met een omsingeling in te pakken.

Odin Mol kwam tot een gelijkwaardige remise. Wouter Ludwig had wel wat kansen maar miste de juiste voortzetting zodat hij uiteindelijk in remise moest berusten.  Toine Brouwers boekte met een doorbraak via de vleugel een makkelijke winst. Fred de Koning liep in een aanvankelijk gelijk opgaande strijd in een zetje. Dat leverde hem een verloren stand op. Zijn tegenstandster speelde dat niet vlekkeloos uit zodat het evenwicht weer tot stand kwam.

Gérard Jansen speelde goed tegen vijfvoudig wereldkampioen Shvartsman en kwam tot een schijf voordeel. Zijn tegenstander kreeg gaandeweg wat compensatie maar Gérard verloor door tijdsoverschrijding. Johan Krajenbrink oefende wel wat druk uit maar dat was niet voldoende voor de winst. Jos Stokkel kreeg al snel voordeel en bouwde dit vakkundig uit tot winst. Jasper Lemmen won zijn partij op een vergelijkbare wijze.