Damvereniging VBI verliest van Apeldoorn

door Joop Hendriksen

In de vierde ronde van de competitie incasseerde Damvereniging VBI een 8-12 verlies tegen Apeldoorn. De Veluwenaren zijn al jaren dank zij een kapitaalkrachtige sponsor kanshebber voor het landskampioenschap maar hebben dit nog niet bereikt. Tegen mede-kampioenskandidaat Damvereniging VBI werd alles uit de kast gehaald en werden drie internationale grootheden uit Rusland en Oekraïne speciaal ingevlogen.

Dat pakt voor hen goed uit, want dat leverde drie winstpartijen op. Joost Hendriksen, Pepijn van den Brink en Geert van Aalten waren de slachtoffers.

Joost Hendriksen tastte in de openingsfase al mis, leverde eerst een schijf en later de partij bij Andrej  Kalmakov in. Guntis Valneris trof in Alexander Presman een tegenstander die alleen maar op de rem trapte. Dat leverde licht voordeel maar geen partijtwist op. Bij Johan Krajenbrink gebeurde hetzelfde tegen Michiel Kloosterziel. Gérard Jansen zette wel een goede aanval op tegen Frerik Andriessen, maar zijn voordelige stand was niet voldoende voor de winst. Pepijn van den Brink speelde een grillige partij tegen Yuriy Anikeev, kwam wel tot dam maar moest die weer inleveren. Zijn stand was toen niet meer te houden.

Dat betekende dat halverwege de wedstrijd de achterstand van 3-7 eigenlijk al niet meer in te halen was. Yuriy Lagoda trof in Hendrik van der Zee  een tegenstander die  er alleen maar op uit om remise te maken. Dat leverde voor de DVVBI-er wel een gunstige stand op maar onvoldoende voor de overwinning. Toen Geert van Aalten het hoofd moest buigen tegen veelvuldig wereldkampioen Tsjizjov werd de Apeldoornse overmacht alleen maar duidelijker tot uitdrukking gebracht. Jos Stokkel redde de eer voor de Huissenaren door Bas Messemaker zolang onder druk te zeten tot die bezweek. Maarten Linssen hield tenslotte goed vol tegen de druk van vijfvoudig Nederlands kampioen Kees Thijssen.