Damvereniging VBI verplettert DeZ

In de vijfde ronde verpletterde Damvereniging VBI DeZ Culemborg: 16-4.

Notaties Notaties
Animaties Animaties

De notatie van Alex Mathijsen was niet geheel leesbaar.

Damvereniging VBI-1 verplettert Denk en Zet Culemborg

Damvereniging DeZ heette het vorig jaar nog Meurs DeZ. De royale sponsoring van het gelijknamige bedrijf maakte het mogelijk een absoluut topteam op de been te brengen en met glans werd het Nederlandse kampioenschap binnengehaald. Echter de hoofdsponsor trok zich terug, bijna alle toppers zijn weg en het team is nu de vrijwel zekere degradant in de ereklasse.

071110vanaaltenenbaljakin.gif Voor Damvereniging VBI waren de Culemborgers een makkelijke prooi. Het begon al na drie kwartier toen Gérard Jansen zijn tegenstander Sergio MacGillavry trakteerde op een één om vier met doorbraak naar dam waar een jeugdspeler niet meer intrapt. Joost Hendriksen nam vervolgens weinig risico na zijn twee nederlagen uit de vorige rondes. Hij kwam tot een gelijkwaardige remise tegen Kees van den Bosch. Alexander Baljakin zette daarna Jan Riesthuis in een kansloos eindspel opzij. Ook Alex Mathijsen had via een slag naar dam weinig moeite met Bram Verhoef en Johan Krajenbrink gaf zijn tegenstander Rien Claassen het nakijken. Theo Berends werd matchwinner door het elfde punt te scoren na een damzet in tijdnood tegen Robert-Jan van den Akker. Fred de Koning deed ook een duit in het zakje door na een goede partij jeugdspeler Pieter Steijlen te overmeesteren.

Guntis Valneris had een aanvalspartij opgezet tegen collega-grootmeester John van den Borst. Guntis kreeg voordeel maar in een hevige tijdnood maakte juist hij, de huidige wereldkampioen sneldammen, twee fouten. Na de tijdscontrole incasseerde hij zijn eerste verliespartij sinds hij in de Nederlandse competitie speelt. Geert van Aalten was erop gebrand na twee nederlagen in dit seizoen een revanche te nemen. Hij speelde tegen de Culemborgse kopman Tjeerd Harmsma, die zijn club trouw is gebleven. Geert kreeg wel het beste van het spel, maar het was niet voldoende voor de overwinning. Jasper Lemmen boekte tenslotte de zevende overwinning voor de Huissenaren door Daan van Os te verslaan. De eindstand werd zodoende16-4.

Sensationeel verlies Valneris

door Anton Janssen (De Gelderlander)

12 nov 2007, 03:16 – HUISSEN – Guntis Valneris heeft zaterdag een sensationele nederlaag geleden. De Lentse damtopper van DV Huissen incasseerde in de dik gewonnen wedstrijd tegen Denk en Zet uit Culemborg (16-4) zijn eerste nederlaag in de Nederlandse competitie.

Slideshow image
Guntis Valneris. foto Dwight Rompas

Valneris, die sinds 2002 voor Huissen uitkomt en daarvoor een aantal seizoenen bij Rinsumageest speelde, liep zich stuk op grootmeester John van den Borst.

Het drama over Valneris was te wijten aan de te agressieve partijopzet van de Let. Hij creëerde spanningen maar onderschatte de problemen op het bord. Van den Borst toonde zich geen mak schaap. Valneris raakte in hevige tijdnood, haalde de vijftig zetten nog wel maar keek toen tegen een positionele puinhoop aan. De sensatie was compleet.

Ondanks de nederlaag van Valneris bleef Huissen moeiteloos overeind tegen Denk en Zet. Het duel van de Huissense subtopper tegen de regerend landskampioen was eenzijdig. De gasten uit Culemborg zijn na het afhaken van hun sponsor volledig ontmanteld en spelen deze competitie tegen hun zin met een gelegenheidsformatie op het hoogste niveau.

"Dit was geen echte wedstrijd", zo reageerde Geert van Aalten, speler en teamleider van Huissen. "Daarvoor waren de verhoudingen te scheef. Denk en Zet heeft met dit team niets te zoeken in de ereklasse. Dat weten ze zelf ook donders goed."

De meeste Huissen-spelers voerden in dit eenzijdige duel hun persoonlijke scores op. Gérard Jansen had slechts zestien zetten en amper drie kwartier bedenktijd nodig voor een blitzoverwinning. Jansen weerlegde de opbouw van Sergio Mac Gillavry en combineerde naar dam. De Huissense grootmeester was ruim op tijd klaar om naar het voetbalduel tussen RKHVV en Jonge Kracht te gaan. De scheidslijn tussen de beide clubs loopt ook door huize Jansen. Gérard is nog actief in het achtste van de blauwen. Zoon Niels komt uit in de F4 van de roden. Dammend Huissen trok na afloop naar de opening van het kunstgrasveld en de ingebruikname van de lichtmasten bij de derby op sportpark De Blauwenburcht.

Joost Hendriksen nam bij de damstrijd genoegen met een herstelremise. Hij wilde na twee nederlagen in de competitie geen enkel risico nemen. Tegenstander Kees van den Bosch had dezelfde instelling. Alexander Baljakin won met een doordacht plan van Jan Riesthuis. De doorbraak naar dam was beslissend. Alex Mathijsen troefde Bram Verhoef met een slag naar dam af.

Johan Krajenbrink trof in Rien Claassen een tegenspeler zonder ratingpunten. De grootmeester illustreerde het klassenverschil. Een geforceerde schijfwinst leidde tot partijwinst. Theo Berends klopte Robert Jan van den Akker in tijdnood met een simpele slag naar dam. Fred de Koning toverde tegen jeugdspeler Pieter Steijlen een winnende dam uit de hoed.

Waar Valneris zijn historische nederlaag leed, vond Van Aalten enigszins zijn herstel. Na twee nederlagen op rij deelde de teamleider van Huissen de punten met Tjeerd Harmsma. Van Aalten stond na vier uur spelen kansrijk maar de winstvoering bevatte een lek. Hij berekende dat het afspel niet winnend was en kwam daarna remise overeen.

Van Aalten was na afloop niettemin tevreden. "Na twee competitienederlagen trof ik uitgerekend tegen dit zwakke team in Tjeerd Harmsma één van de twee spelers van niveau. Ik kwam nog een heel eind en dat is goed voor het moraal."

Jasper Lemmen speelde toen een voordelig eindspel tegen Daan van Os bekwaam naar winst. Die werd beklonken met een grappig slot en de 16-4 eindstand.

DV Huissen-Denk en Zet 16-4: Gérard Jansen-Sergio Mac Gillavry 2-0, Johan Krajenbrink-Rien Claassen 2-0, Theo Berends-Robert Jan van den Akker 2-0, Joost Hendriksen-Kees van den Bosch 1-1, Fred de Koning-Pieter Steijlen 2-0, Jasper Lemmen-Daan van Os 2-0, Geert van Aalten-Tjeerd Harmsma 1-1, Alexander Baljakin-Jan Riesthuis 2-0, Guntis Valneris-John van den Borst 0-2, Alex Mathijsen-Bram Verhoef 2-0.