Damvereniging VBI verslaat landskampioen

Dankzij een verdiende 11-9 overwinning op landskampioen Van Stigt Thans uit Schiedam heeft Damvereniging VBI zich alleen genesteld aan kop van de ranglijst. Met deze zege is een eerste, maar heel belangrijke stap gezet naar het zo fel begeerde landskampioenschap.

De wedstrijd tegen Schiedam stond eigenlijk op het programma voor 31 oktober, maar moest vooruit gespeeld worden omdat in die periode het WK in Brazilië zou zijn. Zou zijn, want het evenement is inmiddels afgelast. Omdat diverse spelers van zowel Huissen als Schiedam al verplichtingen aangegaan waren, werd besloten toch vooruit te spelen.

Na ruim drie uur spelen begon men in Huissen al te hopen op een positief resultaat. Peter Hoogteijling won zijn partij en ook op enkele andere borden stond er een (licht) voordelige stand voor de Huissense spelers. Maar belangrijk was ook het stopperswerk. Zo moest Joost Hendriksen het opnemen tegen wereldkampioen Alexander Schwarzman uit Moskou. Joost speelde voortreffelijk. Hij gaf geen krimp en accepteerde glimlachend het remiseaanbod van de Moskoviet.Even leek het mis te gaan toen Fred de Koning in tijdnood het spoor bijster raakte en uiteindelijk moest capituleren. Alexander Baljakin wist echter zijn voordeel uiteindelijk te verzilveren en hielp daarmee Damvereniging VBI aan de verdiende zege.Al een paar seizoenen is de strijd om het landskampioenschap een strijd tussen Damvereniging VBI en Van Stigt Thans. Het scenario is echter steeds hetzelfde: de Huissenaren winnen van Schiedam, maar het is Schiedam dat er met de titel vandoor gaat. Damvereniging VBI is vastbesloten dit scenario te herschrijven.