Damvereniging VBI walst over DC Fryslân heen

In de vijfde ronde van de nationale competitie trad Damvereniging VBI aan tegen DC Fryslân. Vorig seizoen werd tegen de Friezen nog een benauwde 11-9 winst behaald, maar nu tapten de Huissenaren uit een geheel ander vaatje.

Geert van Aalten trapte af met een goede winstpartij, een verrassende doorstoor maakte een eind aan de illusies van zijn tegenstander. Marcel Janssen, die de afwezige Guntis Valneris verving deed waarvoor hij was gekomen: een degelijke remise met licht voordeel was zijn loon.Gérard Jansen vergrootte de Huissense voorsprong met een theoretisch goede variant waar zijn tegenstander geen antwoord op had. Johan Krajenbrink speelde een mooie partij met een sterk centrum. Hij dwong zijn tegenstander enkele zwakkere zetten af en liep kalm door naar winst.
De klapper van de dag kwam van Europees studentenkampioen Jasper Lemmen. Hij speelde een degelijke partij tegen oud-wereldkampioen Harm Wiersma die in een sterk nadelige positie terechtkwam. Dat de partij uiteindelijk door tijdsoverschrijding naar Jasper ging was niet meer van belang.Joost Hendriksen maakte in een evenwichtige partij remise tegen een op papier duidelijk sterkere tegenstander. Fred de Koning had het aanvankelijk wat lastig, maar worstelde zich onder de druk uit en kwam uiteindelijk tot remise. Alexander Baljakin zette een goede partij op tegen een taaie tegenstander. Zijn geduld werd  met winst beloond.
Peter Hoogteijling kreeg enig voordeel maar moest uiteindelijk in remise berusten. Pim Meurs maakte het karwij met winst af na een lange partij waarin hij vanaf het begin voordeel had. De eindstand werd zodoende bepaald op 4-16 voor VBI. Daardoor blijven de Huissenaren aan kop van de ranglijst met 10 punten uit 5 wedstrijden.