Damvereniging VBI weer terug aan de top

door Joop Hendriksen

De spanning is weer helemaal terug in de top van het nationale dammen. Damvereniging VBI deed wat verwacht kon worden: een ruime 14-6 zege tegen hekkensluiter Twente’s Eerste. Koploper Volendam liet echter een steek vallen door een gelijk spel tegen Van Stigt Thans. Dat betekent dat met nog één ronde te gaan Damvereniging VBI, Volendam en Apeldoorn alle drie 16 wedstrijdpunten hebben.

Die laatste ronde speelt Damvereniging VBI tegen SNA, een van de zwakkere teams in de ereklasse. Ook Volendam ontmoet in Fryslân heeft een lichte tegenstander, maar Apeldoorn moet nog tegen Van Stigt Thans. Dat betekent waarschijnlijk barrages om de nationale titel tussen twee of drie teams.

De wedstrijd tegen Twente’s eerste verliep in het begin erg vlot. Fred de Koning won door een zetje, Gérard Jansen bevestigde zijn positie als topscorer in de ereklasse door een damcombinatie en Peter Hoogteijling trakteerde zijn tegenstander ook op een slagzet. Johan Krajenbrink doorbrak de afruilpraktijken van zijn tegenstander, Guntis Valneris boekte een technische overwinning en Jan Groenendijk won een schijf en later de partij. Toen was het 12-0 voor de Huissenaren voordat Twente iets terug kon doen. Geert van Aalten verloor vanuit een zeer sterke voordeelpositie. Joost Hendriksen kon zijn terreinvoordeel niet te gelde maken: remise. Rik Keurentjes kwam via een omsingeling in een nadelig en verliezend eindspel terecht. Alexander Baljakin probeerde van alles tegen Jos Stokkel, de Huissenaar die volgend seizoen terugkeert bij Damvereniging VBI. Hij kwam tot een voordelig maar gecompliceerd eindspel en kon niet tot winst komen.