VBI-achttal grijpt provinciale titel

door Leen de Rooij

Nadat eerder de enige concurrent Wageningen niet verder was gekomen dan een gelijkspel, had het achttal van VBI in de wedstrijd tegen Putten aan een gelijkspel genoeg om kampioen van Gelderland te worden. De ambities van de Huissenaren lagen echter hoger.

Wel kende het team een valse start. Invaller Geert Boogaars kreeg een winnende kettingstelling op het bord, maar op het beslissende moment liep hij in een eenvoudig, verliezend zetje. Die tegenslag werd onmiddellijk goedgemaakt door Emiel Leijser, die ook zijn zesde partij voor zijn team winnend afsloot. Hij deed dat in zijn beproefde aanvallende stijl.

Remco Vredenberg kreeg wel een aanval op het bord, maar zijn ervaren tegenstander wist de stand in evenwicht te houden, met remise als resultaat. Leen de Rooij voerde al in de opening de druk op. De stand vervlakte enigszins, maar in de klassieke positie die later op het bord kwam, benutte hij zijn kansen ten volle. Jo Weijman bracht een fraai offer, dat voldoende voordeel opleverde voor de winst.

Jan van Loenen bouwde het voordeel dat hij in de opening kreeg steeds verder uit. Hij boekte een bijna geruisloze overwinning. Kopman Geert van Aalten zette een kansrijke hekstelling op het bord, maar zijn handige tegenstander wist de druk te weerstaan. Ook toen de hekstelling was verbroken, kon Geert bogen op groot voordeel, maar meer dan een voordelige remise zat er deze keer niet in.

Joost Hendriksen kreeg een mooie aanvallende positie op het bord, maar dat leek niet voldoende voor de winst. Dankzij een tweetal leuke finesses belandde hij in een gunstig eindspel. Toen zijn tegenstander de moeilijke weg naar de enige remisevariant niet kon vinden, maakte Joost de partij met zijn voortreffelijke eindspeltechniek in stijl af.

Na deze 12-4-overwinning is VBI, met nog een wedstrijd voor de boeg voor de concurrenten niet meer in te halen.