Damvereniging VBI wint Gelderse beker

Damvereniging VBI veroverde deze week de Gelderse beker, de Jan van der Zwancup. Het viertal Geert van Aalten, Jan van Loenen, Jasper Lemmen, Geert Berends versloeg DES Lunteren met 3-5.
In de halve finale van het toernooi om de nationale beker lukte het Damvereniging VBI niet om met het sterkste team op te komen. De tegenstander Witte van Moort uit Westerhaar kon daar een optimaal team tegenover stellen. Niet geheel onverwacht leidde dit tot een overwinning voor de Twentenaren. Met 3-5 werden de Huissenaren doorverwezen naar de troostfinale. Pim Meurs kwam als eerste een remise overeen. Toen Jasper Lemmen vervolgens een winstpartij scoorde leken er –weliswaar kleine- kansen voor de Huissense formatie. Geert van Aalten moest na een foute zet capituleren en ook de laatste wedstrijd van Peter Hoogteijling tegen oud nationaal kampioen Auke Scholma leidde tot een nul op het scorebord. Op 26 maart wordt is de finaledag. Dan speelt Damvereniging VBI om de derde en vierde plaats tegen Het Noorden uit Groningen en er is een sterke formatie beschikbaar. De winnaar is het volgend vrijgesteld van het spelen van voorronden en wordt dus met de nummers een en twee toegelaten tot het hoofdtoernooi.

Het Huissense team dat in de Gelders beker speelt was succesvoller. In de finale werd gespeeld tegen ereklasser Lunteren en na een spannende strijd mochten de Huissenaren na een 5-3 overwinning de beker mee naar huis nemen. Geert Berends startte met een goede remise en ook Jan van Loenen wist zich zijn tegenstander van het lijf te houden door een remise te scoren. De overwinning kwam vervolgens van Geert van Aalten en in de laatste wedstrijd hield Jasper Lemmen het kruit droog in een evenwichtige remisepartij. Het team had zich door winst in de halve finale al gekwalificeerd voor de nationale beker van 2011 zodat Damvereniging VBI daar volgend jaar eventueel met twee teams vertegenwoordigd kan zijn.