Damvereniging VBI wint nipt van sterk spelend DUO

In de eerste ronde van de nationale competitie wist Damvereniging VBI maar net te winnen van Dammers uit Oost: 11-9.

Notaties Notaties
Animaties Animaties

Verslag door Joop Hendriksen

De eerste competitiewedstrijd in het nieuwe damseizoen zet Damvereniging VBI meteen op scherp voor het vervolg. De torenhoge Huissense favoriet moest uiteindelijk genoegen nemen met een  karige 11-9 overwinning. Waarmee maar weer eens gezegd wordt dat er op het allerhoogste niveau maar weinig zwakke ploegen zijn.

Nog voor de wedstrijd begon stond een gelijk spel op de borden. Alexander Baljakin had vooruit gespeeld tegen Wouter Ludwig, die van de KNDB toestemming had gekregen om mee te doen aan het Europees studentenkampioenschap. Niet voor niets want de Doetinchemmer wist dit vervolgens op zijn naam te brengen. Gérard Jansen haalde hard uit tegen Gerhard van Kampen die in een klassieke partij van het bord werd geveegd. Johan Krajenbrink had in het begin al voordeel tegen Jan Masselink, die in het vervolg er niet meer aan te pas kwam.
Na drie wedstrijden zag het er dus zonnig uit voor de Huissenaren. Peter Hoogteijling had ook een voordelige stelling, maar zijn tegenstander Bert Woolschot kroop in een verdediging die hem een punt opleverde. Vervolgens ging het bij de jarige Jasper Lemmen mis tegen Jochem Zweerink.
Guntis Valneris corrigeerde door Gerrit Wassink langzaam maar zeker van het bord te drukken. Dat de partij uiteindelijk eindigde door tijdsoverschrijding was bijzaak. Joost Hendriksen deed het goed door de nummer 5 van de wereldranglijst voor vrouwen, Nina Hoekman, op remise te houden.
080920pimenguntis.jpg
Vervolgens ging Geert van Aalten onnodig in de fout. Hij zag een doorbraak van Henk Grotenhuis ten Harkel te laat. Wat overbleef was een niet meer te verdedigen stelling. Pim Meurs scoorde vervolgens het winnende punt. In een remiseachtige stand haalde hij alles uit de kast en kwam tot een klein positioneel voordeel dat hij vervolgens bekwaam uitbouwde tot winst. Fred de Koning verloor tenslotte de laatste partij doordat de kopman van DUO, Wieger Wesselink, zijn verdediging met positioneel spel ontmantelde.

Uit De Gelderlander

DV Huissen kan favorietenrol niet waar maken

door Anton Janssen. maandag 22 september 2008 | 03:53 | Laatst bijgewerkt op: maandag 22 september 2008 | 13:03

Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten
DV Huissen-debutant Peter Hoogteijling (links) kwam in zijn partij met Bert Woolschot remise overeen.foto Do Visser

DV Huissen-debutant Peter Hoogteijling (links) kwam in zijn partij met Bert Woolschot remise overeen.foto Do Visser

 

HUISSEN – DV Huissen heeft zijn favorietenrol in de ereklasse niet waar kunnen maken. De Huissense dammers, die de selectie flink versterkten en inzetten op het landskampioenschap, kwamen zaterdag in de ouverture tegen het sterk gedevalueerde Dammers uit Oost met de hakken over de sloot: 11-9.

 

De overwinning op de met drie invallers spelende gasten uit Doetinchem kwam niet echt in gevaar, maar scherp was het spel van de Huissenaren allerminst. "We gingen steeds aan de leiding maar overtuigend was het niet", erkende teamleider Geert van Aalten, die op de openingsdag zelf ook verloor: "We moesten billen knijpen. Het positieve is dat we ondanks drie verloren partijen toch de teamwinst pakten. We zijn wakker geschud. En je moet slechte wedstrijden ook winnen als je mee wilt doen om de landstitel."

DV Huissen en DUO begonnen zaterdagmiddag bij een 1-1 stand. Alexander Baljakin had eerder gespeeld. Opponent Wouter Ludwig mocht vooruit spelen omdat hij meedeed aan het Europese Kampioenschap voor studenten. Gérard Jansen bracht zijn team met een superieure positiepartij tegen Gerhard van Kampen op voorsprong.

Johan Krajenbrink bleef niet achter en leverde tegen Jan Masselink een duidelijke winstpartij af. Nieuwkomer Peter Hoogteijling ontwikkelde tegen Bert Woolschot mooi spel maar het voordeel was ontoereikend voor winst. Jasper Lemmen verknalde zijn 23ste verjaardag door in zijn partij tegen Jochem Zweerink het eindspel verkeerd te taxeren

Guntis Valneris bracht de marge voor Huissen weer op vier punten. De Europese Kampioen trof in Gerrit Wassink een tegenspeler die het in de opening te bont maakte. Valneris ging met zijn precisiespel op winst af. Aan het bord tussen Joost Hendriksen en Nina Hoekman gebeurde weinig schokkends: remise. Bij Van Aalten ging het vervolgens mis. De teamleider had geen passend antwoord op een achterloop van Henk Grotenhuis ten Harkel en belandde in een verliezend eindspel.

Pim Meurs zorgde tegen Niek Smeitink voor het elfde en winnende bordpunt. De opening was voor de tweede debutant van DV Huissen die de spanningen op het bord hield. Smeitink vond in het eindspel geen uitweg zodat de jongste Huissense speler winst oogstte. Fred de Koning kwam tegen Wieger Wesselink in problemen en was in het afspel kansloos.

DV Huissen-DUO Doetinchem 11-9: A. Baljakin-W. Ludwig 1-1, F. De Koning-W. Wesselink 0-2, G. Jansen-G. van Kampen 2-0, J. Hendriksen-N. Hoekman 1-1, P. Hoogteijling-B. Woolschot 1-1, J. Lemmen-J. Zweerink 0-2, G. Valneris-G. Wassink 2-0, P. Meurs- N. Smeitink 2-0, G. van Aalten-H. Grotenhuis ten Harkel 0-2, J. Krajenbrink-J. Masselink 2-0.