Damvereniging VBI wint van Damlust Gouda

door Joop Hendriksen

In de achtste ronde van de nationale damkompetitie stond de wedstrijd van  Damvereniging VBI tegen Damlust Gouda op het programma. De Huissenaren waren geconcentreerd op deze wedstrijd want het was de laatste kans om mee te doen om de nationale titel. Damvereniging VBI voldeed  op uitstekende wijze aan haar plicht door de tegenstander met 14- 6 onverrichter zake naar huis te sturen.

Helaas maakte Apeldoorn, de nummer één van de ranglijst, geen fout tegen Volendam en het verschil met de Huissenaren bedraagt nog steeds één punt. Gezien het nog te spelen programma lijkt de kans miniem dat Damvereniging VBI de Apeldoorners nog van de troon kan stoten.

Johan Krajenbrink beet voor de Huisenaren het spits af door een sterke positionele partij gevolgd door een voordelig eindspel en de winst  tegen Peter van Eck. Teun van de Krol trok de wedstrijd in evenwicht door Geert van Aalten te verslaan die in het gevorderde middenspel niet goed afwikkelde. Jos Stokkel gaf de wedstrijd weer een positieve wending. Na een goed opgezette partij tegen Piet Schep trok hij het voordeel naar zich toe, veroverde een schijf winst en besliste uiteindelijk de partij in zijn voordeel.

Yuriy Lagoda volgde onmiddellijk met winst na een spannende partij tegen André Venema totdat een combinatie hem een schijf opleverde. Alexander Baljakin kon oud –nationaal kampioen Erno Prosman wel onder enige druk zetten, maar diens verweer was ijzersterk en een remise was al wat overbleef. Gérard Jansen zette een positioneel sterke partij op tegen Martijn van der Klis. Toen die in een combinatie liep was het over en sluiten.  Uiteindelijk speelde Gérard zijn tegenstander weg. Joost Hendriksen speelde remise in een partij waarin hij zich onder de druk van Ruud Kloosterman uit kon worstelen.

Guntis Valneris legde tegen Harry Clasquin een van zijn positioneel zeer fraaie partijen op het bord. Dat leverde twee schijven winst en uiteindelijk de partij op. Maarten Linssen stond aanvankelijk tegen Erik Hoogendoorn wat onder druk maar trok dit in het middenspel weer recht. Het voordelig eindspel bleek onvoldoende voor de winst.  Pepijn van den Brink speelde remise na een redelijk gelijk opgaande partij tegen Alex Bitter.