Damvereniging VBI wint van WSDV Wageningen

door Joop Hendriksen

In de zesde competitieronde kwam voor Damvereniging VBI ook de zesde overwinning uit de bus. Ditmaal moest WSDV Wageningen het hoofd buigen.

Alexander Baljakin nam tegen kandidaat wereldkampioen Jan Groenendijk weinig risico. Na enkele plaagstootjes over en weer werd de vrede getekend. Pepijn van de Brink kwam tegen Jesse van Beek een degelijke remise overeen. Yuriy Lagoda maakte het eerste verschil. In een goede stand maakte Johan Sterrenburg een fatale fout.

Gérard Jansen bouwde zijn voordeel steeds verder uit totdat Marcel Monteba na een fout het hopeloze van zijn situatie inzag. Guntis Valneris stond aanvankelijk wel goed maar toen Fred Ivens een dam kon nemen, was het evenwicht definitief hersteld. Fred de Koning wachtte te lang. Rik Keurentjes kwam beter in actie, breidde zijn voordeel steeds verder uit en maakte de partij in stijl af.

Jos Stokkel stuitte aanvankelijk op taaie tegenstand van Jannes Kromhout maar bouwde daarna veel voordeel op en haalde de volle winst binnen. Johan Krajenbrink stond wel goed maar kwam tegen een taaie Matthias de Kruijf uiteindelijk niet verder dan remise. Geert van Aalten leek duidelijk op winst af te stevenen maar Heike Verheul vond in het eindspel het kleine gaatje dat genoeg was voor remise.

Hoewel de eindoverwinning op dat moment binnen was weigerde Joost Hendriksen te capituleren in een partij waarin Wieger Wesselink de beste kansen leek te hebben. Joost wist echter in een zeer gecompliceerd eindspel de veilige haven te bereiken. Al met al was de uitslag 12-8 een goede afspiegeling van de krachtsverschillen.