Damvereniging VBI zet medekoploper Hijken opzij

De spelers van Damvereniging VBI lieten in de wedstrijd tegen Hijken zien dat ze uit het goed hout gesneden zijn. Na het teleurstellend verlies in de vorige ronde moesten de Huissenaren Hijken naast zich dulden aan de kop van het klassement in de ereklasse van de KNDB. In de rechtstreekse confrontatie met de Drenten werden de verhoudingen weer rechtgezet.

Na een wedstrijd waarin het geluk zeker niet aan Huissense zijde lag kon het team met een 11-9 overwinning huiswaarts keren. Gérard Jansen begon met een snelle remise tegen oud-nationaal kampioen Martin Dolfing.

Alexander Baljakin scoorde de eerste winst na een dreigende stelling gevolgd door doorbraakcombinatie. Pim Meurs vergrootte de voorsprong via een sterke flankaanval gevolgd door een slim zetje. Johan Krajenbrink was de pechvogel van de dag doordat hij in een mogelijke remisestand door de klok ging.

Joost Hendriksen trok zich weinig aan van de reputatie van meervoudig nationaal kampioen Hans Jansen en kwam tot een volstrekt gelijkwaardige remise. Roel Boomstra, inmiddels uitgegroeid tot een topper van wereldformaat, zette Geert van Aalten zodanig onder druk dat die uiteindelijk moest capituleren. Toen was de stand 6-6.

Peter Hoogteijling maakte het verschil door na een positioneel sterke partij zijn tegenstander in een verloren eindspel te laveren.  Rik Keurentjes bouwde ook een sterke positie op,  zijn tegenstander maakte enkele foutjes maar Rik kon uiteindelijk de aanwezige winstvariant niet vinden. Ook Guntis Valneris had het beste van het spel tegen remisekoning Domchev. Die maakte zijn reputatie uiteindelijk waar. Fred de Koning kon tenslotte zijn schijfwinst ook niet tot partijwinst voeren.