Damvereniging VBI zet zegereeks voort

door Joop Hendriksen

In de vierde ronde  van de KNDB-competitie ontmoette Damvereniging VBI Damlust Gouda. De Zuid-Hollanders hebben een ploeg met een aantal zeer goede maar ook minder sterke spelers. Op voorhand  waren er dus goede winstkansen voor de Huissenaren, maar het was zaak bij de les te blijven.

Dat gebeurde ook want Damvereniging VBI kwam met een 13-7 overwinning uit de bus. Yuriy Lagoda stuitte aanvankelijk op een taaie verdediging van Peter Pippel maar wist voldoende voordeel op te bouwen voor de winst. Gérard Jansen speelde tegen oud-nationaal kampioen Erno Prosman een gelijkwaardige remise.

Pepijn van den Brink had het zwaarder tegen Ben Provoost, de huidige vice- Nationaal kampioen. Na een zwakke opening kon hij met moeite de remise binnen slepen. Alexander Baljakin vergrootte de voorsprong na een sterke positionele partij tegen Ruud Kloosterman.

Geert van Aalten kwam tegen Friso Fennema tot remise na een partij met wisselende kansen. Guntis Valneris scoorde een winstpartij toen hij Peter van Eck met overmachtig positiespel aan de kant schoof. Invaller Dirk Joosten maakte tegen André Venema na een aanvankelijk gelijk opgaande strijd een fatale fout.

Johan Krajenbrink had het beste van het spel maar Erik Hoogendoorn kwam in een taaie verdediging tot remise. Joost Hendriksen speelde tegen Harry Clasquin een uitstekende partij, kwam tot aanzienlijk voordeel maar miste de juiste voortgang en moest remise toestaan. Jos Stokkel maakte het karwij af in een goede aanvalspartij tegen Richard Mooser met langzaam groeiend overwicht  en de overwinning al resultaat.

Door deze overwinning blijft Damvereniging VBI zonder puntverlies op kop in de strijd om de nationale titel. Ook Hijken maakte geen fout tegen DES Lunteren en blijft dus op één punt volgen.