Derde team verliest nipt van koploper

Opnieuw kon Damvereniging VBI 3 niet tot scoren komen, maar tegen een van de koplopers van de 2e klasse E was dat ook nauwelijks te verwachten. D’Amateurs, een fusievereniging uit Noord-Brabant, verscheen weliswaar met enige invallers aan de start, maar niettemin hadden 9 spelers van de bezoekende vereniging een hogere rating dan de Huissenaren.

Henk Kemperman scoorde het eerste punt. Zijn tegenstander kwam op dam, maar die werd meteen voor gelijk spel afgepakt. In een 5 om 5-stand werd tot remise besloten. De piepjonge broertjes Gilevych kwamen er deze keer niet aan te pas. Lev liet zich verrassen door de Bomzet. Hij kwam een schijf achter en verloor kansloos. Yarislav zette zijn partij heel ambitieus op, maar de jongste speler laat zich nog te vaak door eenvoudige zetjes verrassen. Deze keer werd een 2 om 3 hem fataal.

Inmiddels kon VBI iets terug doen. Leen de Rooij en zijn tegenstander speelden een zeer interessante partij. Het leek buigen of barsten te worden. Leens tegenstander vergreep zich echter aan een foutieve damcombinatie en kon meteen opgeven. Jos Lamers en zijn tegenstander maakten het elkaar niet al te moeilijk. Na een gelijkopgaande strijd werd tot remise besloten. Het duel van Jacob Reiffers was interessant. Voortdurend stond hij gemakkelijker, maar in het middenspel werd Jacob verrast door een combinatie. Zijn tegenstander won een schijf, maar Jacob offerde er nog een stuk bij en bereikte probleemloos remise.

Ook Jan Bouwmeister behaalde een punt, maar uit de notatie valt niet meer op te maken hoe het verloop van de partij was. Jan Kornilov, de meest stabiele van de drie jonge Eindhovense dammertjes, had lange tijd het beste van het spel. Pas in het middenspel kwam hij onder druk te staan en kon hij verlies niet vermijden, maar omdat hij geen duidelijk aanwijsbare fout maakte, viel hem niets te verwijten.

Bij een 6-10 achterstand was de strijd nog niet gestreden, want de beide laatste Huissense spelers hadden een veel betere stand. Gerard Boogaars zetten zijn tegenstander steeds meer onder druk. Hij kreeg de zaak net niet rond en heeft waarschijnlijk de winst gemist. Daarmee was het lot van het team bezegeld. Theo Willemsen wist de eindstand een draaglijker aanzien te geven. Hij speelde een voortreffelijke positionele partij en profiteerde bekwaam van een achtergebleven stuk van zijn tegenstander. Theo maakte de partij in stijl af. Na deze krappe 11-9 nederlaag moet VBI 3 in de volgende wedstrijd de strijd aanbinden tegen Roermond, de nieuwe koploper.