Drie leden DV Heijting Huissen naar WK

door Joop Hendriksen

Van 6 tot 23 oktober a.s. worden in Amsterdam de wereldkampioenschapen dammen verspeeld. Drie leden van Damvereniging Heijting Huissen nemen daaraan deel: Gérard Jansen, Alexander Baljakin en Guntis Valneris. Gérard en Guntis verwierven het recht op deelname door respectievelijk hun vijfde en derde plaats tijdens het laatstgehouden WK in Zwartsluis. Alexander mag meedoen op grond van zijn tweede plaats bij het Nederlands kampioenschap 2004.

Het wordt een bijzonder zware strijd. Er zijn maar liefst 40 deelnemers. De wedstrijden worden gespeeld in twee fasen. In de eerste fase worden de deelnemers verdeeld in vier groepen van tien spelers. De beste drie uit de eerste fase gaan naar de finaleronde, waarin uiteindelijk de strijd om het wereldkampioenschap wordt beslecht.

Alexander Baljakin, die al eens eerder de tweede plaats behaalde bij een WK, speelt in een bijzonder zware groep, door de organisatie gekwalificeerd als de ‘groep des doods’. Daarin spelen onder meer de oud-wereldkampioenen Gantwarg en Schwarzman. Ook Gérard Jansen zal het niet gemakkelijk krijgen. In zijn groep spelen onder meer de huidige wereldkampioen Georgiev en de Nederlander Rob Clerc, die in het verleden meermalen de tweede plaats in een WK bereikte. Guntis Valneris, die al eens eerder wereldkampioen was (1994, Den Haag), wordt in zijn groep gezien als favoriet, maar zal het ook zwaar te verduren krijgen van onder anderen Podolski, Getmanski en Milshin.