Gelijkspel tegen promovendus tegenvaller voor Huissen

door Anton Janssen

 

HUISSEN – Voor de dammers van DV Huissen was de 10-10 uitslag in de tweede competitieronde bij het gepromoveerde Excelsior een lichte teleurstelling. De tegenstander in Rosmalen heeft met Ton Sijbrands en N’Diaga Samb twee sterke pionnen in huis en beschikt bovendien over enkele spelers die aan het NK hebben meegedaan. Aan Huissense kant is Mark Kemperman door ziekte een tijdje uit de roulatie.

Er ontspon zich in Rosmalen een spannend treffen waarin de partijwinst voor de Huissenaren van Guntis Valneris en Alexander Baljakin kwam. Valneris had min of meer een walk over. De Let nam tegen Jan van de Hooff een afwikkeling die een winnend afspel opleverde. Baljakin voerde tegen Harry Kolk een kraakpartij uit en noteerde ook twee punten.

Voor Geert van Aalten, bezig aan zijn driehonderdste partij voor DV Huissen, lagen er goede winstkansen. De captain vond in Mari van Ballegooijen een altijd taaie opponent. Het partijverloop was prima voor Van Aalten die een winstgang miste. Tot overmaat van ramp raakte hij na bijna zes uur in tijdnood.

Dat is voor Van Aalten een onbekend verschijnsel. Hij had voor zeven zetten nog slechts luttele seconden en haalde opgelucht adem toen Van Ballegooijen zijn remisevoorstel accepteerde. De teamleider: "Zo’n duel, met de klok als extra tegenstander, overkomt mij nooit. Achteraf heb ik, toen de winst er niet meer in zat, tegen beter weten in te lang doorgespeeld."

Vlak voordat Van Aalten als laatste zijn partij had beëindigd en de eindstand op 10-10 had gebracht, was Alex Mathijsen in tijdnood langs de poorten van de hel gekropen. Mathijsen mocht tegen Adrie Vermeulen met de puntendeling in een slecht eindspel niet ontevreden zijn. Intussen had Excelsior via winst voor Sijbrands en Frank Teer het evenwicht hersteld.

Geert Berends, vervanger van Mark Kemperman, werd door Sijbrands langzaam over de afgrond geduwd. Het treffen met Teer beviel Hans Klaassen slecht. Na het posteren van een schijf kreeg hij een gebonden stelling en een nadelig eindspel dat moeilijk houdbaar bleek. Positief was het resultaat van Ferry Kemperman die met zijn degelijke spel tegen de Senegalees Samb niet in gevaar kwam. Joost Hendriksen stond minder. Zijn benauwde remise met Wim van der Kooij was een meevaller.

Er vielen voor DV Huissen nog twee puntendelingen. Die kwamen van Gérard Jansen (tegen Roep Bhawanibhiek) en voor Theo Berends (tegen de Fransman Gilles Delmotte). Teamleider Van Aalten na het puntverlies: "Ik zie deze 10-10 tegen Excelsior als een voorbode van een seizoen waarin voor elk punt gevochten moet worden. We zullen flink aan de kar moeten trekken en kunnen onze borst in de komende wedstrijden nat maken."

Uitslagen tussen Excelsior Rosmalen en DV Huissen: Ton Sijbrands-Geert Berends 2-0, Wim van der Kooij-Joost Hendriksen 1-1, Mari van Ballegooijen-Geert van Aalten 1-1, Gilles Delmotte-Theo Berends 1-1, Harry Kolk-Alexander Baljakin 0-2, Roep Bhawanibhiek-Gérard Jansen 1-1, Frank Teer-Hans Klaassen 2-0, Adri Vermeulen-Alex Mathijsen 1-1, N’Diaga Samb-Ferry Kemperman 1-1 en Jan van den Hooff-Guntis Valneris 0-2. Eindstand 10-10

 

DV Heijting Huissen komt niet verder dan gelijk spel tegen Heijmans Excelsior

door Joop Hendriksen 

De nationale damcompetitie belooft dit jaar heel spannend te worden. Verschillende teams hebben zich duidelijk weten te versterken. Dat geldt ook voor het gepromoveerde Heijmans Excelsior uit Rosmalen. Met spelers als Ton Sijbrands, N’Diaga Samb en Wim van der Kooij is dit een geduchte tegenstander geworden.

De Huissenaren begonnen goed door een overwinning van Guntis Valneris op Jan van den Hooff. In een 11-11 stand ruilde Guntis af naar 5-5. De overblijvende stand was hopeloos voor zijn tegenstander. Joost Hendriksen deed het goed door de oud-deelnemer aan het NK Wim van der Kooij op een gelijkwaardige remise te houden. Ook Ferry Kemperman deed het uitstekend, Hij liet zich niet imponeren door de deelnemer aan het aanstaande WK N’Diaga Samb en wist de partij goed in evenwicht te houden. In de fase voor de tijdscontrole ontbrak het de Senegalees aan tijd om een beter plan te bedenken. Alexander Baljakin vergrootte de voorsprong door Harry van der Kolk gaandeweg van het bord te spelen. Gérard Jansen kon niet echt voordeel krijgen tegen Roep Bhawanibhiek en speelde remise. Geert Berends viel in voor Mark Kemperman, die door ziekte een tijdje uit de roulatie is. Hij kon zijn kunststukje van twee jaar geleden, toen hij remise speelde tegen Ton Sijbrands, nu niet herhalen. Sijbrands was deze keer alerter en speelde met overmacht naar winst. Theo Berends speelde een goede en evenwichtige partij tegen Gilles Delmotte. Hij kwam in een gelijkwaardige stand door de opening en haalde degelijk een punt binnen. Hans Klaassen scoorde de eerste nul tegen Frank Teer. Hij koos in het middenspel een verkeerde voortzetting en kwam in een lastig en verliezend eindspel terecht. Alex Mathijsen vond in een duidelijk nadelig eindspel tegen Adri Vermeulen nog een benauwde ontsnapping. Geert van Aalten speelde in zijn 300ste wedstrijd voor Heijting Huissen 1 een goede partij, maar miste een winnende voortzetting tegen Mari van Ballegooijen. Het resultaat was remise. Daarmee werd de einduitslag op 10-10 vastgesteld