DV Huissen draait lekker tegen DAVO Tilburg: 15-5 winst

door Anton Janssen

HUISSEN – De Huissense dammers hadden in de vijfde competitieronde opvallend weinig moeite met het laaggeklasseerde DAVO. De thuisclub kwam in ’t Koelhuis tot een ruime 15-5 overwinning. Na deze zege staat DV Huissen met 6 punten uit 5 weer op een positieve score. Het tiental staat in de Ereklasse als vijfde geklasseerd.

DV Huissen-DAVO Tilburg 15-5

Captain Geert van Aalten was in zijn nopjes: "We hebben meestal meer moeite met de Tilburgers. Deze uitslag is goed voor ons zelfvertrouwen. Hopelijk werkt het door en biedt deze overwinning een goede basis voor de tweede helft van de competitie. In deze wedstrijd liep het goed: we draaiden lekker en namen ruim afstand. Ook Harm Wiersma hebben we afgestopt."

Joost Hendriksen en Hans Klaassen speelden remise tegen Johnny de Leeuw en Ad de Hoon. Daarna zette Van Aalten zijn team op voorsprong. Het spelbeeld tegen Marc de Meulenaere was onduidelijk. Het was de vraag of het voordeel van de teamleider voldoende zou zijn. De Belg verslikte zich in zijn poging remise te forceren. Zijn schijfoffer faalde.

Marcel Janssen had opnieuw een sterke invalbeurt. Hij haalde de angel uit het spel van de gevaarlijke Toine Brouwers: remise. Dat resultaat liet Ferry Kemperman ook noteren. Bryon Wollaert, de tweede Belg bij DAVO, verdedigde zich taai. De partij van Alexander Baljakin tegen Edgar Haagh leek op het oog saai. Het oog van de grootmeester wist beter: hij voerde de druk op totdat Haagh capituleerde.

Alex Mathijsen leek tegen Ad van Tilborg op remise af te gaan. Van Tilborg maakte een misrekening en stond na een offer van Alex voor de lastige keuze: doorbraak naar dam of een slagzet toelaten. Hij koos voor het laatste maar ontliep verlies niet. Gérard Jansen kwam tegen Peter Kort in de beslissende fase op voordeel. Kort maakte in tijdnood een foutje en was daarna gezien.

Guntis Valneris bracht tegen Toby Hage een fraaie partij op het bord. Hage had al snel een verzwakte stelling. De Let maakte zijn partij perfect af. Theo Berends leverde tegen veelvoudig wereldkampioen Wiersma een puike prestatie. Berends moest in het eindspel alle zeilen bijzetten maar hield de Fries op inzet van winst af. Dat betekende voor de Huissenaar een goed herstel na twee opvolgende nederlagen in de competitie.

Uitslagen tussen DV Huissen en DAVO Tilburg: Hans Klaassen-Ad de Hoon 1-1, Ferry Kemperman-Bryon Wollaert 1-1, Marcel Janssen-Toine Brouwers 1-1, Alexander Baljakin-Edgar Haagh 2-0, Joost Hendriksen-Johnny de Leeuw 1-1, Geert van Aalten-Marc de Meulenaere 2-0, Theo Berends-Harm Wiersma 1-1, Gérard Jansen-Peter Kort 2-0, Guntis Valneris-Toby Hage 2-0 en Alex Mathijsen-Ad van Tilborg 2-0. Eindstand 15-5.

 

Damvereniging Heijting Huissen boekt glanzende overwinning op Tilburg

door Joop Hendriksen 

De dammers van het eerste team van Heijting Huissen waren bijzonder goed op dreef tegen Angarde Informatica uit Tilburg. In het eigen Koelhuis werden de tegenstanders op een 15-5 nederlaag getrakteerd. Het was een overwinning volgens het tactische evangelie van de Huissenaren: "Als onze toppers winnen en de overige spelers houden remise dan winnen we altijd". Met 6 punten uit vijf wedstrijden bezet Heijting Huissen nu de vijfde plaats op de ranglijst.

Joost Hendriksen speelde een goede partij tegen Johnny de Leeuw. Hij accepteerde in een licht voordelige stand het remiseaanbod van zijn tegenstander omdat hij wist dat de stand op een aantal overige borden positief was. Hans Klaassen volgde met een gelijkwaardige remise tegen Ad de Hoon. De eerste winst kwam van Geert van Aalten. Zijn tegenstander Marc de Meulenaere probeerde met een schijfoffer voordeel te krijgen maar zijn berekening was niet zorgvuldig genoeg. Vervolgens accepteerde Marcel Janssen in een voordelige stand het remiseaanbod van zijn tegenstander, de Tilburgse nummer twee Toine Brouwers. Ook Ferry Kemperman leek wat beter te staan tegen Bryon Wollaert, maar zijn tegenstander verdedigde scherp en koerste naar een goede remise. Alexander Baljakin besliste de wedstrijd voor de Huissenaren. Hij zette zijn tegenstander Edgar Haagh vanaf het begin onder druk en kreeg voldoende voordeel om de partij te verzilveren. Alex Mathijsen speelde een partij met aanvankelijk wisselende kansen. Na een minder goede zet van zijn tegenstander Ad van Tilborg wist hij hem een duivels alternatief voor te schotelen: of een dam toestaan of een slagzet incasseren. De keuze was de slagzet, maar dat kon winst van Alex niet voorkomen. Gérard Jansen speelde tegen Peter de Kort een partij die lange tijd op remise leek uit te komen. Eén foutje in de tijdnoodfase werd de Tilburger echter onmiddellijk fataal. Guntis Valneris speelde een fraaie partij, viel aan op een vleugel totdat zijn tegenstander Toby Hage onder de druk bezweek. Met de stand 14-4 op de klokken wenste Theo Bernds niet te berusten in verlies tegen Harm Wiersma. Twee verliespartijen in de vorige speelronden gaven hem extra motivatie om nu het onderste uit de kan te halen. Dat lukte na een lange en slopende partij, waarin de vijfvoudige wereldkampioen wel beter stond, maar niet kon scoren.