Weer winst voor het vierde team

door Remco Vredenberg

 

Op donderdag 3 november speelde DV Heijting Huissen 4 zijn 3e wedstrijd tegen DOG Elden 2. De wedstrijd moest de goede lijn van de eerste wedstrijden door moeten zetten en een score van 6 punten uit 3 wedstrijden zou binnen de mogelijkheden moeten liggen. Ook zou vandaag oud-teamleider Jan Bouwmeester van de partij zijn. Jan kent een hele geschiedenis bij het provinciale team van Huissen. Vaak is hij topscorer geweest en heeft veel voor het team gedaan: teamleider, chauffeur en jarenlang speler. Dan de wedstrijd, die begon na een introductiepraatje van Jo Weijman. "Een goed begin is het halve werk" ,aldus een bekende uitdrukking.

Met dit in het achterhoofd won Jan Bouwmeester de eerste wedstrijd. Jan brouwde een dubbele dreiging in zijn klassieke stand. Zijn tegenstander, Henk van den Toorn had hier geen weerwoord op en verloor door een combinatie de partij. De voorsprong gaf ons vleugels, we konden vrijer gaan spelen.

Ralf speelde tegen Wim Spies, een speler die niet overkomt als een ware topper, maar die niet onderschat mag worden. De partij verliep na een lange tijd nog gelijkwaardig, maar Ralf vond een goed plan en won een schijf. Niet lang daarna kon Spies de Huissenaar de hand geven.

Vervolgens de partij van Bart Leijser (vs. Barend Crum). Bart, die de vorige wedstrijd verloren had wou zich weer bewijzen, en dat is gelukt! In een partij die voordelig verliep voor de veteraan werd er tot remise overeengekomen, maar er werd mooi gedamd.

Theo Willemsen moest gaan strijden tegen een lid van de beroemde Smids-familie. Ik heb wederom weinig van de partij gezien, maar er werd gezegd dat Theetje wel lekker stond.

Geert Boogaars werd na 2 overwinningen eindelijk gestuit, hij speelde remise tegen Joop Bergsma. Op een ander bord speelde Coen Donders. Hij speelt tegen de club die hij een aantal jaren geleden verruilde voor Huissen. Ik verwachtte dat dit voor hem een extra drive zou worden om voor de winst te gaan. Helaas deelde Coen de partij niet naar winstmogelijkheden in. Toch heeft de wat rustige ogende gozert een mooi spel. Hij speelt vooral beheerst, berekent bijna alles en weet wat hij kan. Zijn tegenstander Jan Aalderink moet nauwelijks het gevoel hebben gehad om zijn partij met winst te kunnen afsluiten, want Coen bouwde beetje bij beetje voordeel op. Uiteindelijk was dit net niet genoeg om te winnen.

Daarna de partij van ondergetekende. Ik dacht dat ik wat voordeel had na een wat vreemde opening. Toch bleek dit niet het geval en kon de Eldenaar behoorlijke druk uitoefenen op mijn lange vleugel. Na een verloop van zetten overwoog ik zelfs om mijn tegenstander de hand te geven omdat een dam voor hem onvermijdelijk voor mij was. Uiteindelijk kon ik met een damafname zoveel compensatie afdwingen met een schijf achter dat het nog een gelijkspel werd.

Laatste was klaar Grad Janssen. Hij speelde zijn partij tegen Aria Smids, de vrouw van de secretaris van DV Heijting Huissen, Paul Visser. Grad speelde een wat passieve partij. Na wat hakjes naar de rand toe kon hij Aria Smids een goed plan geven. Door naar het centrum te schuiven werd Grad gedwongen om naar de rand te gaan, hetgeen wat zelfs tot een verloren positie lijdde. Toch kon Grad met zijn ervaring en gevoel de partij tot een remise afsluiten. Maar ja, Aria speelde ook niet helemaal lekker op het einde. Door deze laatste partij won Huissen met 10-6 van Elden. Na 3 wedstrijden op volle toeren richting het kampioenschap (je mag wel een beetje zelfverzekerd over komen tochJ).