DV Huissen eindigt op vierde plaats Ereklasse

Door Anton Janssen

HUISSEN – De slotronde in de landelijke Ereklasse leverde Damvereniging Huissen een 11-9 zege op Denk en Zet uit Culemborg op. Daarmee klom het team van speler/coach Geert van Aalten op naar de vierde plaats. De Huissense dammers bezetten die plaats op eerbiedwaardige afstand van kampioen Schiedam en de nummers twee en drie Amsterdam en Westerhaar.
DV Huissen-Denk en Zet Culemborg 11-9
Geert van Aalten werd gehuldigd omdat hij onlangs zijn driehonderdste wedstrijd voor DC Huissen speelde. De 47 jarige geboren en getogen Huissenaar kwam in het seizoen 1972/73 voor het eerst voor zijn club uit. In 300 duels scoorde hij 401 punten ofwel bijna 67 procent.
Van Aalten blijft voorlopig voor de hoofdmacht spelen. In het jaar 2008, op zijn vijfigste, hoopt Van Aalten nog eens de finale van het NK te halen. Hij heeft al zeven keer om de nationale eer gestreden en werd twee keer tweede.
Bij aanvang van de laatste ronde ging Huissen tegen Culemborg met 3-1 aan de leiding. Alexander Baljakin en Guntis Valneris hadden vooruitgespeeld omdat ze in een landenploeg in actie waren bij de Confederatie Cup in Frankrijk. Baljakin had Bas Messemaker met een verrassende voortzetting op het verkeerde been gezet. Valneris kwam met Evgueni Vatoetin remise overeen.
Gérard Jansen verruimde de voorsprong. De grootmeester was een maatje te groot voor nationaal aspirantenkampioen Pieter Steijlen. Jansen won stijlvol. Joost Hendriksen speelde een spannend treffen met Dik de Voogd. Er kwamen geen kansen: de partij kabbelde naar remise. Alex Mathijsen had tegen Pim Meurs een goede aanvalsstelling maar liep op klaarlichte dag in een zetje en verloor.
Martijn Vissers beëindigde als invaller in het eerste team zijn competitiespelen. De invaller overtroefde verrassend grootmeester Auke Scholma die in een stand van 13 om 13 kon opgeven. Voor Marcel Janssen was het opnieuw zijn laatste duel. In een partij met wisselende kansen deelde hij de punten met Jan Peter Patist.
Geert van Aalten kwam in een rustige partij de puntendeling overeen met Jeroen van den Akker. Theo Berends stond tegen Kees van den Bosch goed maar liep tegen een offer aan. De Huissenaar kon daarna met een plakker remise maken. Hans Klaassen belandde in een opsluiting en miste de remise. Nu moest Klaassen in een dun standje capituleren tegen Bennie Provoost.
Uitslagen tussen DV Huissen en Denk en Zet Culemborg: bord 1 Alexander Baljakin-Bas Messemaker 2-0, 2 Guntis Valneris-Evgueni Vatoetin 1-1, 3 Marcel Janssen-Jan Peter Patist 1-1, 4 Hans Klaassen-Bennie Provoost 0-2, 5 Geert van Aalten-Jeroen van den Akker 1-1, 6 Gérard Jansen-Pieter Steijlen 2-0, 7 Joost Hendriksen-Dik de Voogd 1-1, 8 Theo Berends-Ke3es van den Bosch 1-1, 9 Alex Mathijsen-Pim Meurs 0-2 en 10 Martijn Vissers-Auke Scholma 2-0. Eindstand 11-9.

 

Damvereniging Heijting Huissen eindigt als vierde in de nationale competitie
door Joop Hendriksen

Met een 11-9 overwinning op aartsrivaal en regerend nationaal kampioen Meurs Denk en Zet uit Culemborg heeft Heijting Huissen uiteindelijk een redelijk resultaat geboekt in de ereklasse van de nationale damcompetitie. Met vijf overwinningen, vier maal gelijk spel en twee verliespartijen veroverden de Huissenaren 14 punten. Bij het bereiken van de vierde plaats werden de Huissenaren in de slotronde geholpen door Maas van ‘t Hoog uit Hengelo, dat kansloos ten onder ging tegen Van Sticht Thans. De Schiedammers veroverden daarmee het nationale kampioenschap.
De Huissenaren begonnen aan de laatste klus met een voordeel. In verband met internationale verplichtingen hadden Alexander Baljakin en Guntis Valneris al eerder gespeeld. Alexander won van de nummer zes van het laatste Nationaal kampioenschap Bas Messemaker en Guntis Valneris speelde gelijk tegen Evgueni Vatoetin. Vooral Guntis kijkt terug op een uitermate succesvol jaar, waarin hij in elf wedstrijden acht maal won en slechts drie maal een remise moest toestaan. Hij verzamelde daarmee maar liefst 19 punten, even veel als Jean-Marc Ndjofang van Hiltex Amsterdam. Laatstgenoemde werd topscorer doordat hij speelde tegen tegenstanders met gemiddeld een iets hogere rating.
Tijdens de speeldag was Gérard Jansen als eerste succesvol. Zijn jeugdige tegenstander Pieter Steijlen werd met een positioneel sterk spel van het bord geveegd. Daarmee bereikte Gérard de vierde plaats op de topscorerslijst. Als hij niet een keer had moeten verzuimen wegens ziekte was zijn score hoogstwaarschijnlijk nog hoger geweest. Vervolgens speelde Joost Hendriksen een aantrekkelijke partij tegen Dik de Voogd. Beide spelers gingen voor de winst en Joost bereikte een licht voordelige stand. Dat bleek echter niet genoeg voor de overwinning en een puntendeling was het resultaat. De nederlaag van Alex Mathijsen tegen jeugdkampioen Pim Meurs bracht de Culemborgers terug in de race. Alex blunderde op een moment, dat er weinig aan de hand leek te zijn. Martijn Vissers speelde de laatste wedstrijd voor Heijting Huissen. Om persoonlijke redenen zegt hij het dammen enige tijd vaarwel. Hij vierde eerst nog wel een feestje toen hij de oud-Nederlands kampioen Auke Scholma een nul presenteerde. Auke maakte een misrekening en kwam voor een positioneel debacle te staan. Marcel Janssen die ook afscheid nam had het moeilijker. Hij speelde positioneel heel sterk tegen Jan Peter Patist, maar maakte een foute zet die naar een bijna uitzichtloze stelling leidde. De 21-jarige ervaring in het eerste team kwam hem te hulp toen hij op verrassende wijze remise wist te maken. Vervolgens speelde Geert van Aalten remise tegen Jeroen van den Akker, de laatst jaren een regelmatige deelnemer aan de finale van het nationale kampioenschap. Het was een redelijk spannende partij, waarin beide spelers op winst speelden zonder dat een van beiden concrete kansen kon creëren. Theo Berends stond in een betere stelling met een schijf voordeel tegen Kees van den Bosch, maar hij is vooral een teamspeler en kon het elfde en winnende punt scoren. Zijn tegenstander kon niet anders dan het remiseaanbod accepteren. Dat Hans Klaassen na een fatale fout uiteindelijk verloor van Bennie Provoost was vervelend voor Hans, maar voor het eindresultaat van zeer ondergeschikt belang.