DV Huissen ontfutselt koploper Schiedam het eerste punt

door Anton Janssen

HUISSEN – De dammers van DV Huissen bereikten in Schiedam met het gelijkspel een resultaat waarvoor ze vooraf zouden hebben getekend. Deze tegenstander heeft op papier het sterkste team en had nog geen punt ingeleverd. Teamleider Geert van Aalten oordeelde dat achteraf in een duel met wisselende kansen Huissen de meeste punten had laten liggen.

Van Aalten over het wedstrijdverloop waarin één speler van beide ploegen won: "Schiedam kon het niet waarmaken. Aan onze kant kregen Guntis Valneris, Hans Klaassen en ikzelf een punt te weinig. De Schiedammers maakten het ook niet af. Gérard Jansen moest tegen Alexander Schwarzman voor verlies vrezen en Alexander Baljakin kreeg waarschijnlijk een punt teveel."

DV Huissen kwam op achterstand toen Theo Berends zich tegen de Fransman Arnaud Cordier in een slagzet verslikte. Berends raakte een schijf achter, rekte de partij een tijdje maar was natuurlijk kansloos. Marcel Janssen, opnieuw de vervanger van de zieke Mark Kemperman, speelde fraai tegen Arie van de Weteringh. Janssen vond niet het sterkste plan en mocht niet mopperen dat de Schiedammer te snel wilde winnen.

Ferry Kemperman voerde zijn tactische opdracht perfect uit. De veelvoudig wereldkampioen Anatoli Gantwarg bereikte niet meer dan een gelijkwaardige remise. Van Aalten had Anton van Berkel zo ongeveer op de knietjes maar kwam niet tot oogsten. De druk om te winnen werd te groot en Van Berkel ontsnapte.

Joost Hendriksen zag opponent Rob Clerc voordeel opbouwen. De grootmeester, ooit spelend voor DV Huissen, wist er geen raad mee en nam zelfs een zetje voor een punt. Valneris had tegen Dirk van Schaik junior een straalgewonnen stelling maar faalde in de afwerking. De Let: "Het is ongelooflijk dat dit niet wint. Dit is de meest ergerlijke remise die ik ooit heb bereikt."

Baljakin beleefde het omgekeerde. De nummer 3 van het afgelopen WK had geen concreet winstplan. Tot zijn geluk ging bij opponent Frits Luteyn het licht uit. De druk om remise te spelen werd te groot: het offer klopte van geen kanten. Baljakin wist wel raad met die situatie en won. Gérard Jansen liet Schwarzman te ver komen. De Rus miste een aantoonbare winst en raakte het spoor bijster waardoor de Huissenaar zich met remise uit de problemen redde.

Het resultaat van Jansen was cruciaal want intussen stond Hans Klaassen erg kansrijk. De winst op Tanja Chub was in aantocht. Na een uitstekende flankcentrumaanval kostte een foutieve keuze van Klaassen hem én zijn team een punt. Alex Mathijsen zat met zes schijven tegen een dam en twee schijven van Ron Heusdens. Mathijsen vond het pad naar remise en de 10-10 eindstand.

Uitslagen tussen Schiedam en DV Huissen: Anatoli Gantwarg-Ferry Kemperman 1-1, Arie van de Weteringh-Marcel Janssen 1-1, Arnaud Cordier-TheoBerends 2-0, Anton van Berkel-Geert van Aalten 1-1, Alexander Schwarzman-Gérard Jansen 1-1, Dirk van Schaik junior-Guntis Valneris 1-1, Rob Clerc-Joost Hendriksen 1-1, Frits Luteyn-Alexander Baljakin 0-2, Ron Heusdens-Alex Mathijsen 1-1 en Tanja Chub-Hans Klaassen 1-1. Eindstand 10-10.

 

Damvereniging Heijting Huissen 1 snoept koploper eerste punt af.

door Joop Hendriksen 

Het eerste team van damvereniging Heijting Huissen wist zich goed te herstellen van de mindere resultaten van de laatste competitiewedstrijden. Van Stigt Thans uit Schiedam is met zijn zware selectie van profspelers dit jaar de grote kandidaat voor de strijd om het nationale clubkampioenschap. In Schiedam wisten de Huissenaren een 10-10 puntendeling uit het vuur te slepen, waardoor het team nu met 4 wedstrijdpunten uit vier wedstrijden op de zesde plaats van de ranglijst staat.

De wedstrijd begon met een nederlaag van Theo Berends tegen de Franse kampioen Arnaud Cordier. Theo maakte in een vroeg stadium een verkeerde berekening die tot schijfverlies leidde wat zijn tegenstander goed uitbuitte.

Marcel Janssen speelde in een klassieke partij iets te overmoedig. Hij stond beter tegen Arie van de Weteringh, sloeg een remiseaanbod af maar moest uiteindelijk in een puntendeling berusten. Ferry Kemperman bewees opnieuw zijn waarde voor dit team door de drievoudige ex-wereldkampioen Anatoli Gantwarg op een gelijkwaardige remise te houden. Geert van Aalten koos een gewaagde opzet tegen Anton van Berkel. Hij miste een combinatie maar kwam daarna sterk te staan. Hij kon echter niet doordrukken zodat ook deze partij remise werd. Joost Hendriksen kwam tegen achtvoudig nationaal kampioen Rob Clerc niet goed uit de openingsfase. Hij verdedigde zich echter taai, bezweek niet onder de aanhoudende druk van zijn tegenstander en wist een remise in de wacht te slepen. De partij van Guntis Valneris tegen Dirk van Schaick jr. zag er lange tijd heel goed uit. Ondanks zijn straal gewonnen stand kon Guntis geen winstvariant vinden zodat ook in deze wedstrijd de punten gedeeld werden. Alexander Baljakin speelde tegen Frits Luteyn een onregelmatige partij. In de eindfase raakte zijn tegenstander echter het spoor bijster en kon Alexander uiteindelijk nog vlot tot winst komen. Gérard speelde een van zijn zeldzame mindere partijen. Hij kwam niet goed uit de opening tegen oud-wereldkampioen Alexander Schwarzman, verdedigde echter goed en kon van geluk spreken dat zijn tegenstander een winstvariant miste. Daarna werden de punten gedeeld. Hans Klaassen speelde tegen Tanja Chub, de nr. 5 van de wereldranglijst vrouwen. Hans speelde een goede aanvalspartij en kwam in een voordelige stand. Hij miste echter een winstvariant en zijn tegenstandster kon daarna voldoende pareren. Alex Mathijsen moest het opnemen tegen de deelnemer aan het WK Ron Heusdens. Hij verdedigde taai, kwam de tijdnoodfase ongeschonden door en wikkelde af naar een puntendeling.