EAD Asten te sterk voor derde team

door Leen de Rooij

Het tiental van EAD Asten behoort tot de sterkste teams in de Tweede Klasse E van de Nationale Competitie. Ook het derde team van VBI Huissen moest dat ondervinden. Toch begon de middag hoopgevend.

Jan Kornilov kwam spoedig op dam. Toen deze werd afgenomen stond de jeugdspeler een gezonde schijf voor. Helaas liet hij zich in het middenspel beetnemen en liet hij ook de remise nog uit zijn handen glippen. Yarislav Gilevych kreeg tegen een sterke opponent geen enkele kans. Hij liep in een eenvoudig zetje, maar ging nog (te) lang door, echter zonder resultaat. Zijn broer Lev deed het beter. Hij had tegen een zeer ervaren speler voortdurend het beste van het spel. Pas laat in de partij liet hij zich verschalken, maar een handigheidje in het eindspel leverde alsnog een punt op.

Bij de 5-1 achterstand zag de toestand er niet rooskleurig uit. Weliswaar hadden Richard Kempen, Gerard Boogaars en Jacob Reiffers ogenschijnlijk het beste van het spel; meer dan remise leverde dat niet op. Theo Willemsen stond voortdurend iets lastiger, maar ook hij bereikte probleemloos een puntendeling. Heel anders was dat bij Henk Kemperman. Hij kwam een schijf achter, maar wist toch nog een punt uit het vuur te slepen. Leen de Rooij boekte als enige een overwinning, maar de uitslag had heel anders kunnen zijn. De Huissense speler kwam met nadeel uit de opening. Op het verkeerde moment koos hij voor een bevrijdende ruil. Zijn tegenstander had toen winnend voordeel kunnen halen, maar toen deze een andere voortzetting koos, keerden de kansen. Leen bouwde zijn voordeel steeds verder uit, maar gaf zijn tegenstander in het eindspel nog een kans op een gelijkspel. Die werd niet benut en toen haalde Leen de buit alsnog binnen.

Harry Hendriksen maakte in de opening een blunder. Hij liep lange tijd achter de feiten aan, maar bleef doorvechten. Uiteindelijk leek hij op remise af te stevenen, maar bij al zijn ijver hield hij de klok niet in de gaten. Zo leed hij alsnog een nederlaag. Na drie wedstrijden staan de spelers van VBI 3 nog steeds met lege handen. Het tij zal vast nog wel keren, want er wordt niet slecht gespeeld en de jeugdspelers groeien in hun rol.