Opnieuw nederlaag tweede team

door Theo Berends

Het tweede tiental van damvereniging VBI Huissen komt dit seizoen maar moeizaam op gang. Ook de derde competitie wedstrijd ging verloren. Maar geheel anders dan dat de uitslag doet vermoeden, zit er toch speltechnisch gezien vooruitgang in. En zijn ook deze nederlaag was geheel onnodig gezien de kansen die de Huissenaren onbenut lieten.

De wedstrijd begon slecht voor de Huissenaren. Theo Berends, toch een van de steunpilaren, reageerde niet correct op een dubbeloffer van tegenstander Juan Camelia. De zeer snel spelende tegenstander nam de aanval over en liet Berends kansloos. Fred de Koning kreeg op het eerste bord nauwelijks grip op zijn tegenstander Ton Burgenhout. De puntendeling kwam dan ook niet als een verrassing.

Op het tweede bord speelde Jan van Loenen tegen Guido van den Berg. In een laveerpartijtje leek er weinig aan de hand. Totdat Jan in een lichte combinatie trapte en hij speelde vanaf dat moment een kansloze partij. Onze tweede invaller Arno Arends, die speelde in de plaats van de zieke Geert Berends, speelde op zijn geheel eigen wijze een nette remise tegen de toch zichtbaar teleurgestelde Kees Romijn.

Op het vierde bord acteerde Marcel Janssen, als gewoonlijk supergoed en degelijk tegen Gerrit van Mastrigt. In het middenspel kreeg Marcel wel wat voordeel. Echter, de zeer geroutineerde Schiedammer verdedigde zich bekwaam. Verder dan een puntendeling zat er voor Marcel niet in. Dirk Joosten speelde een goede partij tegen Michiel Torn. Na een voortvarend begin miste Joost een simpele damcombinatie. Na deze gemiste kans bouwde Joost rustig verder naar de zeer kansrijke stelling. In het late middenspel leek de overwinning alsnog een kwestie van tijd en techniek. Toch, na vier uur spelen moest ook Dirk berustte in een teleurstellende remise.

Ook Emiel Leijser speelde een zeer sterke partij, tegen Henk de Wit. De Huissense teamleider ging vol op de aanval. Zijn tegenstander, die probeerde te omsingelen, werd eigenlijk compleet weggespeeld. Op zeer twee aantoonbare momenten had Emiel zijn tegenstander definitief kunnen vloeren. Ook hier vergat een  Huissense dammer zichzelf te belonen met de verdiende partij overwinning. Wederom een teleurstellende puntendeling. Aan het zevende bord trad Ralf Veenings aan tegen Agita Marterere. Deze dame verstaat de verdedigingstactiek als geen ander. Er was voor Ralf dan ook geen doorkomen aan en was dus ook een puntendeling het resultaat.

Rob Schrooten ging op bord acht de strijd aan met Peter Landbergen. Na een rustige opening, waarbij beide heren geen risico’s wenste te nemen, leek deze partij in een bloedeloze remise te eindigen. Echter, in het middenspel sloeg de vlam alsnog in de pan. Een offer van de Schiedammer bracht Rob enigszins in de problemen. Er volgde een afwikkeling waarbij zijn tegenstander een doorbraak forceerde. Maar Rob ging er nog eens goed voor zitten en had het correct berekend. Remise dus.

Blijft over de partij aan bord tien tussen Remco Vredenberg en Tiny Mous. Na een rustige opening kreeg de partij een klassiek middenspel. Mous kreeg controle over beide vleugels. Nadat Remco de klassieke Ghestem doorstoot plaatste, leken de problemen voor hem opgelost. Echter dat was dus optisch bedrog. Na het wegruilen van deze voorpost, kreeg Mous voordeel. Het voordeel leidde tot gedwongen schijfverlies voor Remco. Maar Remco had toch wel wat compensatie en vocht zich naar een knappe remise.

Al met al is er niet slecht gespeeld. Alleen zullen we de komende wedstrijden toch meer scherpte aan de dag moeten leggen om ook resultaten te behalen.