Fleur Kruysmulder wint Jeugdcup 2020

De KNDB organiseerde op zaterdag 26 september op vier plaatsen in Nederland speciale damwedstrijden voor de jeugd: de Jeugdcup 2020. Er waren toernooien in alle jeugdklassementen; zowel bij de jongens als de meisjes deden welpen, pupillen en een gecombineerde groep van aspiranten en junioren mee. Eigenlijk een vervanging dus van de officiële Nederlandse kampioenschappen die afgelast werden vanwege de coronacrisis.

Er deden veel sterke jeugdspelers deden mee, de hele landelijke top was vertegenwoordigd. Damvereniging VBI deed mee met vier deelnemers mee in drie jeugdgroepen.

In een uiterst competitieve groep meisjes pupillen (11 tot en met 13 jaar) werd Fleur Kruysmulder (13 jaar) van Damvereniging VBI kampioen. Zij verloor in de tweede ronde van Yulia Bintsarovska en speelde in de zevende ronde remise tegen Tanya Marie Cnossen.

Fleur won echter haar andere zeven partijen! Omdat de andere topspeelsters onderling punten verspeelden en Yulia Bintsarovska haar partij tegen Mila Rijlaarsdam verloor, bleef Fleur haar achtervolgers een punt voor in de eindrangschikking en mag ze zich officieus de beste van Nederland noemen bij de pupillen meisjes. Een fraaie bekroning na veel trainingsarbeid onder leiding van toptrainer Ester van Muijen.

Bij de jongens pupillen eindigde Ruben Kant en Jelte Evers goed in de middenmoot. Bij de jongens welpen werd Cas Schaapveld keurig vijfde.

Peter Litjens