Gelders kampioenschap: Theo Berends behoudt maximale score

door Theo Berends

Ook in de vierde ronde van het kampioenschap van Gelderland heeft Theo Berends zijn maximale score gecontinueerd. In een boeiende partij kreeg Theo weinig grip op zijn passief spelende tegenstander Leo Steijntjes. Pas in het late middenspel kreeg de Huissenaar voordeel. Theo infiltreerde een voorpost in de zwarte vesting. Met een fraaie finesse kon hij deze voorpost handhaven. Mede hierdoor koos zijn opponent niet de sterkste verdediging en moest in het eindspel alsnog capituleren.
Van zijn achtervolgers sneuvelde Bas van Engelen. Bas liep in een lichte damcombinatie Een herstel was daarna niet meer mogelijk. Hij moest beide punten aan René Vos laten. De huidige kampioen, Gerrit Boom, bellf in het spoor van de koploper. Gerrit won knap van Edgar Hartman in een zeer boeiende partij.
Ton Berends nam het op tegen Rob Everts. In een klassieke partij werden de grenzen van het toelaatbare niet overschreden. Remise was het resultaat. Dan stond er nog het Huissens onderonsje tussen Remco Vredenberg en Coen Donders op het programma. Beide spelers hadden alles nog remise gespeeld tot vandaag. In een klassiekachtige partij leek remise het resultaat te worden. Echter op de 50e zet, uiteraard in hevige tijdnood, speelde Coen de slechts denkbare zet van het bord. Met een lichte combinatie besliste Remco de partij in zijn voordeel. Hierdoor klom Remco op naar de derde plaats in het klassement.
Ook Dirk Joosten meldde zich bij de achtervolgers door te winnen van Bertus Bosch. Dirk zette de partij ambitieus op. In een goede flankaanval liet zijn tegenstander zich helemaal opknopen.
Alle overige informatie alsook alle partijen zijn terug te vinden op www.geldersedambond.demon.nl. De volgende ronde wordt gespeeld op zaterdag 28 juni. Dan staat de kraker Gerrit Boom – Theo Berends op het programma. De kampioen van 2006 tegen de huidige kampioen van Gelderland. Uiteraard beginnen alle partijen zoals gebruikelijk om 12.00 uur.