Jeugdteam Damvereniging VBI tweede van Nederland

De Koninklijke Nederlandse Dambond (KNDB) organiseerde zaterdag 28 juni het jaarlijkse NK sneldammen voor jeugdteams. Dit jaar vond dat plaats in Amstelveen, toch weer een hele reis vanuit Huissen. Damvereniging VBI deed mee met twee teams.

080628sneldammenjeugdteams.gif

Voor de derde keer op rij werd het eerste team van Damvereniging VBI tweede van Nederland, een geweldig resultaat! Maar zat er meer in? Waarschijnlijk wel en dat vonden beide teams zelf ook, want ook het tweede team achtte zichzelf niet kansloos voor een podiumplaats. Vol goede moed en enthousiasme vertrokken twee teams richting het westen.

Het eerste team, bestaande uit junior Willem Hoek, aspirant Dirk Joosten en de pupillen Pepijn van den Brink en Lotte Aleven, behaalde uiteindelijk met 16 punten uit tien wedstrijden de tweede plaats. Kampioen van Nederland werd medefavoriet DES Lunteren met 18 punten. Het vooraf ook sterk ingeschatte WSDV Wageningen eindigde na alle felle wedstrijden als derde.
Damvereniging VBI verloor van Lunteren met 2-6, maar ook van SNA uit Heerhugowaard met 3-5. Die nederlaag bleek fataal voor het kampioenschap, maar er werd nog wel overtuigend gewonnen van Wageningen (7-1). Pepijn van den Brink werd topscorer bij de pupillen met 18 punten. Lotte Aleven scoorde 13 punten en Willem Hoek en Dirk Joosten wisten ieder 12 punten te verzamelen.

Het tweede team van damvereniging VBI werd achtste van Nederland met 11 punten uit 10 wedstrijden, ook een mooi resultaat. Dit team bestond uit de aspiranten Bas van Engelen en Wout Aleven en de pupillen Lisa Aleven en Sil Spieard. Zij deden het uitstekend: Wout Aleven scoorde 13 punten, Sil Spieard 12 punten, Bas van Engelen 10 punten en Lisa Aleven 9 punten. Gedurende het hele toernooi bleek dit team een vervelende hindernis voor outsiders en favorieten. Zelfs tot en met de laatste ronde was het viertal in de race voor een podiumplaats.
In de laatste ronde resulteerde het lotingssysteem in de wedstrijd tussen het eerste en tweede team. Allerlei deals werden verondersteld, maar er werd gestreden met open vizier. Even leek het tweede team te zorgen voor een daverende verrassing, maar toen de kruitwalmen opgetrokken waren, bleek het eerste team toch te sterk.

Als alle plannen werkelijkheid worden, organiseert Damvereniging VBI dit NK volgend jaar in het kader van het 75-jarig bestaan. Wordt dat het jaar dat de ‘eeuwige tweede plaats’ wordt verruild voor de titel?