Gelukkige start voor Lotte Aleven

door Leen de Rooij

070501eersteronde.gif In de eerste ronde van het pupillenkampioenschap van Nederland had de plaatselijke favoriet Lotte Aleven niet over geluk te klagen. Vlak na de opening kwam ze al onder druk te staan en moest ze de randen opzoeken. Door een grote onachtzaamheid verloor Lotte een schijf. Naderhand herstelde ze zich met een leuke lokzet, waarmee ze onmiddellijk succes had. De overwinning kwam fortuinlijk tot stand en Lotte zal in de volgende wedstrijden anders moeten spelen als ze in de top van het klassement wil meedraaien.
Arwin Lammers boekte een snelle overwinning op Jannes Kromhout. Eerst liep Jannes in een eenvoudige damzet en onmiddellijk daarna maakte hij een tweede fout. De partij was snel uit. Ook Martijn van IJzendoorn, de andere welp die zich voor de pupillenfinale had geplaatst, kwam ervaring tekort. Bert Aalberts profiteerde van een overbelaste lange vleugel van zijn tegenstander, die een eenvoudige damcombinatie toeliet. Martijn nam de dam af, maar deed dat niet op de meest economische manier. Hij kwam onnodig een schijf achter en na een dreiging moest hij ook een tweede schijf offeren. Bert won de partij gemakkelijk.
Martijn de Leeuw en Karlijn Overes speelden een interessante partij. Karlijn zette een aanval in, maar werd met een overontwikkelde stand opgescheept. Dankzij een bekende forcing haalde Martijn de beide punten binnen.
De partij tussen Marc den Hartog en Gilles Yeung kende wisselende kansen. Gilles kreeg een hekstelling op het bord met twee schijven op de lange lijn. Hij brak goedkoop door naar dam, maar die kon hij niet activeren. De dam verdween voor gelijk spel van het bord. Naderhand won Marc door een eenvoudige drie-om-drie naar dam.
Ritchie Wijnker en Kasper Heijnen speelden een interessante partij, waarin Ritchie bewust veel schijven liet staan op zijn lange vleugel. De witte stand leek krom, maar door tijdig een Ghestem-doorstoot te plaatsen activeerde Ritchie zijn vleugel. Met een leuke slagkeuscombinatie brak hij door naar de damlijn. Hij moest secuur verder spelen, maar behaalde de overwinning in de langste partij van de dag.
Ook de partij tussen Joris Ketelaars en Thijs van den Broek was van hoog niveau. Joris probeerde halfopen klassiek te spelen, maar daarvoor waren de omstandigheden niet gunstig. Naderhand werd de stand klassiek. Joris leek zijn nadeel weg te werken, maar dat lukte nooit helemaal. Thijs kreeg voordeel, maar winst leek nog lang niet zeker. Ten koste van een paar schijven brak Joris door. Dankzij een finesse in een zeer voordelige stand, wist Thijs een belangrijke overwinning te boeken.
Anna Kosters en Wopke de Vries speelden een overzichtelijke partij. Eerst kreeg Anna een randschijf, maar naderhand gebeurde dat ook bij Wopke. Er werden veel vereenvoudigingen genomen. Beide spelers deden elkaar geen pijn en daarom werd het snel remise.
Ook in de andere remisepartij, tussen Thijs Alderliesten en Rutger Oskam werd voorzichtig gespeeld. Thijs liet zich een randschijf opdringen en deed ook later een kromme zet, maar Rutger ruilde de zwakke schijven weg. Echt spannend werd de partij niet en daarom was ook hier remise het juiste resultaat.