G

door onze sportredactie (De Gelderlander) 

Dinsdag, 6 februari 2007 – HUISSEN – Gérard Jansen is hard op weg om plaatsing af te dwingen voor de eindronde van het NK dammen. De Huissenaar kwam zowel in de vijfde als zesde ronde van het kwalificatietoernooi tot winst en verstevigde zo zijn leidende positie in groep 2.

Theo Berends peinst in zijn verloren kwalificatiepartij met Sven Winkel. De Huissenaar is vrijwel kansloos voor plaatsing voor het NK dammen. Foto: Henk Rodrigo

Jansen heeft nu tien punten verzameld. Met nog slechts drie partijen voor de boeg bedraagt zijn voorsprong op de nummers twee Michiel Kroesbergen en drie Paul Oudshoorn respectievelijk een en drie punten. De nummers één en twee van de groep plaatsen zich direct voor het NK. De nummer drie krijgt een herkansing.
Jansen won zaterdag in de vijfde ronde na een spannend middenspel van Richard Meijer. In de beslissende fase trok de coryfee van DV Huissen alle registers open en overspeelde zijn opponent overtuigend.
Een dag later in het prestigeduel met Marino Barkel liepen de spanningen hoog op. Jansen ontwikkelde terreinvoordeel en druk op de vleugel van zijn tegenstander uit Westerhaar. Die dreigde aan de dreigende slagzetten tenonder te gaan. Barkel zocht, in zijn poging om te overleven, zijn heil in een nadelig eindspel. Jansen maakte die voordelige stelling professioneel af.
Jasper Lemmen doet ook nog mee om een NK-ticket. De speler uit Bemmel staat derde in groep 1 met acht punten uit zes wedstrijden. De achterstand op het leidende duo Bennie Provoost en Leopold Sokongo bedraagt slechts een punt. Lemmen kwam afgelopen weekeinde tot twee remises, tegen Toby Hage en Sekongo. De kansen voor de Bemmelnaar in de ontmoeting met Hage waren wisselend. Ondanks zijn beperkte bedenktijd wist Lemmen dreigend verlies af te wenden. In de confrontatie met concurrent Sekongo had Lemmen de betere mogelijkheden.
In dezelfde groep is Fred de Koning zo goed als uitgeschakeld. De speler van DV Huissen, die remiseerde tegen Provoost en Anton Schotanus, staat met vijf punten in de middenmoot. Zijn ploeggenoot Theo Berends is zeker gezien. De Huissenaar verloor zaterdag van Sven Winkel en pakte zondag een puntje tegen Danny Slotboom. Het was pas het vierde punt voor Berends, die voorlaatste staat in groep 3.