Guntis Valneris Europees kampioen

Guntis Valneris, lid van Damvereniging VBI, heeft in de Estse hoofdstad Tallinn het Europees kampioenschap dammen veroverd.
Guntis, die binnenkort begint aan zijn zevende seizoen bij de Huissense hoofdmacht, voegt hiermee een nieuw succes toe aan zijn lijst van indrukwekkende prestaties. Hij werd wereldjeugdkampioen in 1984 en 1985. In 1992 behaalde hij zijn eerste Europees kampioenschap, dat in 1994 werd gevolgd door een wereldkampioenschap. Guntis is ook de regerend wereldkampioen sneldammen.
valneris.jpg Dit Europees kampioenschap leek halverwege het toernooi nog ver weg. Na vijf ronden had Guntis nog slechts één overwinning op zijn naam. Drie achtereenvolgende winstpartijen in de zesde, zevende (tegen Nederlands kampioen Ron Heusdens) en achtste ronde brachten hem aan de kop van het klassement. In de laatste wedstrijd tegen regerend Europees en viervoudig wereldkampioen Georgiev had Guntis aan remise voldoende om de titel binnen te halen.
Er namen nog twee andere leden van damvereniging VBI deel aan het kampioenschap. Alexander Baljakin behaalde de achtste plaats met drie winstpartijen en een onfortuinlijk verlies in de zesde ronde. Nieuwkomer Pim Meurs legde met twee winstpartijen en één verlies op verdienstelijke wijze beslag op de 24e plek in een veld met maar liefst negentien internationaal grootmeesters.
Het is de tweede keer dat een lid van de Huissense damvereniging Europees kampioen werd. In 1987 leverde Gérard Jansen deze prestatie.