Guntis Valneris wint Nijmegen Open

Het Nijmegen Open damtoernooi is één van de sterkste en grootste open damtoernooien ter wereld. Het bijzondere is, dat zowel spelers uit de wereldtop als ook beginnende junioren kunnen deelnemen. Met 128 deelnemers was er ook in de 22e editie van het toernooi  weer een grote opkomst. Uiteraard gaat daarbij de meeste aandacht uit naar de topspelers.

valneris_winnaar.gifDit jaar gelukte het ex-wereldkampioen Guntis Valneris van Damvereniging VBI uit Huissen om de felbegeerde titel in de wacht te slepen. Lange tijd leek het erop dat Alexander Getmanski op de titel af zou stevenen, maar twee winstpartijen van Guntis brachten hem in de laatste ronden tot 16 punten uit 10 partijen. Dat kon geen andere deelnemer evenaren.

De andere leden van Damvereniging VBI hadden wisselend succes. Alexander Baljakin verspeelde een hoge klassering door in de laatste ronde te verliezen van Ron Heusdens, waardoor hij op de 13e plaats terecht kwam. Geert van Aalten speelt in dit toernooi altijd louter voor zijn plezier en puur op winst. Dat leverde hem dan ook zes winstpartijen op, evenveel als de winnaar, maar het betekende ook dat er risico’s werden gelopen die drie keer tot verlies leidden. Uiteindelijk leverde hem dat 13 punten en de 18e plaats op. Joost Hendriksen speelde sterk en kwam tot vier winstpartijen en slechts één verliespartij. De 20e plek met 13 punten was zijn verdiende loon naar werken. Jo ten Westeneind startte met drie overwinningen, maar lootte vervolgens geheel volgens het systeem tegen sterkere tegenstanders. Uiteindelijk kwam hij nog tot een plusscore en veroverde met 11 punten de 43e plaats. Hij werd daarmee vierde in zijn ratingklasse. In dezelfde ratingklasse kwam Remco Vredenberg tot een zevende plaats. In het algemeen klassement werd hij met 10 punten 76e. De overige deelnemers van VBI waren Gerard Boogaars (87e), Jo Weijman (91e), Dirk Joosten (94e), Bas van Engelen (108e), Willem Hoek (109e) en Wout Aleven (123e).