Hengelo opnieuw te lastig voor DV Huissen

door Anton Janssen

 

HUISSEN – De dammers van DV Huissen reiken dit seizoen niet verder dan een plaats in de middenmoot. Zaterdag verloren ze met nipte cijfers van Hengelo dat de Huissenaren op de ranglijst passeerde. Met 7 punten uit 7 is DV Huissen zesde. De Huissenaren kunnen dit seizoen uitspelen zonder dat ze in de kopgroep of in de staartgroep belangen hebben.

DV Huissen-Hengelo 9-11

Het werd een onfortuinlijke nederlaag. Teamleider Geert van Aalten: "Hengelo is voor ons altijd een lastige tegenstander. We verliezen er vaak punten tegen. Die ploeg ligt ons kennelijk niet. Vandaag pakte onze opstelling verkeerd uit. Het zat aan enkele borden ook behoorlijk tegen."

Invaller Jo ten Westeneind had tegen Gabriël Heerema een goede stand maar zag een zetje niet aankomen en werd verrast. Ten Westeneind werd voor Mark Kemperman ingezet. Van Aalten: "We wilden het tweede tiental dat tegen degradatie vecht, zo sterk mogelijk laten uitkomen. Marcel Janssen en Henny van Aalten maakten bij de reserves hun opwachting."

Op dat moment dat Ten Westeneind verloor, stond het al 2-2. Van Aalten en Ferry Kemperman hielden het tegen Jos Stokkel en Rik Keurentjes op een gelijkspel. Gérard Jansen zorgde voor de gelijkmaker. De stelling van zijn opponent Odin Mol liep op een dood spoor. De Twent kreeg het loon voor een te wilde opzet van de partij. Guntis Valneris bracht met een fraaie omsingeling de thuisploeg aan de leiding. Leo Faber kwam er niet aan te pas tegen de leider in het klassement van de topscorers. De Let heeft nu 13 punten uit 7.

De Huissenaren verspeelden de voorsprong toen Alex Mathijsen tegen Senegalees Bassirou Ba na razende tijdnood in een verliezend eindspel verstrikt raakte. Op een moment dat de Huissense speler de zaal voor toiletbezoek had verlaten, voerde de Afrikaan bewust of onbewust twee zetten uit. Mathijsen onderkende direct dat de positie op zijn bord niet klopte. Het intermezzo werd in goed overleg opgelost. Het leverde wat hilariteit op maar deed geen afbreuk aan de uiteindelijke uitslag.

Joost Hendriksen (tegen Gerrit Draaisma) en Alexander Baljakin (tegen Wytze Sytsma) hadden licht voordeel. Winstkansen waren voor beide spelers een illusie. Ook Baljakin kon geen bres in de opstelling van de speler van Hengelo vinden.

Theo Berends verloor in een gelijkwaardige stelling in een poging het spel te forceren de remise uit het oog. Theo gaf zijn aanvalsstelling prijs. Michiel Kroesbergen kreeg later de kans op een voordelige manier op dam te komen. Het verlies van Berends werd de beslissende uitslag. Hans Klaassen haalde tegen grootmeester Johan Krajenbrink met zijn nipte remise een verdienstelijk resultaat. Klaassen kwam licht onder druk maar redde zich uit de optisch mindere stelling.

++++++++++

DAMMEN: Uitslagen en Standen

Nationale Competitie, Ereklasse

DV Huissen-Hengelo 9-11 bord 1 Geert van Aalten-Jos Stokkel 1-1, 2 Guntis Valneris-Leo Faber 2-0, 3 Alexander Baljakin-Wytse Sytsma 1-1, 4 Theo Berends-Michiel Kroesbergen 0-2, 5 Ferry Kemperman-Rik Keurentjes 1-1, 6 Joost Hendriksen-Gerrit Draaisma 1-1, 7 Hans Klaassen-Johan Krajenbrink 1-1, 8 Alex Mathijsen-Bassirou Ba 0-2, 9 Gérard Jansen-Odin Mol 2-0 en 10 Jo ten Westeneind-Gabriël Heerema 0-2.

 

Damvereniging Heijting Huissen 1 verliest van Maas van ’t Hoog

door Joop Hendriksen 

Het eerste team van damvereniging Heijting Huissen heeft zijn tweede nederlaag in de nationale ereklasse moeten incasseren. De ingreep om Jo ten Westeneind in te laten vallen voor Mark Kemperman en zodoende meer kansen te creëren voor het in degradatienood verkerende tweede team pakte faliekant verkeerd uit. Beide teams verloren hun wedstrijd. Na de zevende ronde bezetten de Huissenaren de zesde plaats op de ranglijst.

Geert van Aalten en Jos Stokkel wilden allebei niet verliezen en speelden een rustige grootmeesterremise. Ferry Kemperman speelde opnieuw een zeer degelijke wedstrijd en kwam tot een evenwichtige remise met Rik Keurentjes. Ferry is als promovendus uit het tweede nog zonder verlies in deze competitie, ondanks het feit dat hij een paar keer tegen zeer sterke tegenstanders speelde. Jo ten Westeneind kon het, zoals verwacht niet bolwerken tegen Gabriël Heerema, die een rating heeft van ruim 300 punten hoger. Toch was Jo nog lange tijd dicht bij een remise, maar een combinatie van zijn tegenstander werd hem fataal. Gérard Jansen speelde een sterke partij. Toen Odin Mol meende op het oorlogspad te kunnen gaan werd dat koelbloedig en effectief afgestraft. Even later haalde Guntis Valneris de beide punten binnen. Hij bereikte snel voordeel tegen Leo Faber. Deze riskeerde nog wel een aanval maar dat leidde de topscorer van de ereklasse alleen maar sneller naar de overwinning. Alex Mathijsen speelde een moeilijke partij tegen de Senegalees Bassirou Ba en kwam met een nadelig eindspel uit een zware tijdnood, wat zijn tegenstander bekwaam afmaakte. Joost Hendriksen had licht voordeel tegen Gerrit Draaisma maar hij kon geen echte winstvariant vinden. Uiteindelijk werd het een vrij gelijkwaardige remise. Alexander Baljakin had wel een voordelige stand tegen Wytze Sytsma, maar zijn tegenstander ruilde knap af waardoor Alexander geen potten meer kon breken en in een remise moest berusten. Theo Berends stond aanvankelijk heel goed tegen Michiel Kroesbergen. Hij wilde te veel forceren, liep in een plakker, moest een dam toestaan en verloor tenslotte kansloos. Hans Klaassen verdedigde zich taai tegen grootmeester Johan Krajenbrink. Hij kwam weliswaar steeds meer onder druk, maar wist uiteindelijk na scherp calculeren een remise binnen te slepen.