Hoofdpijn speelt G

door Anton Janssen (De Gelderlander)

Zaterdag, 31 maart 2007 – SOEST – Gérard Jansen is zijn (gedeelde) koppositie op het NK dammen kwijt. De grootmeester uit Huissen, die gisteren ondanks hoofdpijn in de derde ronde de punten deelde met Auke Scholma, zakte naar de tweede plaats van het klassement.

Jansen deelt die positie met Jeroen van den Akker en regerend Nederlands kampioen Kees Thijssen, die tegen Bennie Provoost zijn eerste zege liet noteren. Het trio moet Boudewijn Derkx voor zich dulden. De debuterende Culemborgse oud-jeugdwereldkampioen bereikte tegen Hein Meijer een plusremise en die bracht hem aan de top van het klassement.

Jansen moest lang werken voor zijn remise tegen Scholma. De Huissenaar was vijf uur aan het bord gekluisterd en vertrok direct na afloop van zijn partij met hoofdpijn naar zijn bungalow om rust te nemen.

"Ik kreeg tijdens de partij last van opkomende hoofdpijn. Die speelde me flink parten. Ik kon de lastige partij niet voldoende doorrekenen en dat is voor een denksporter een behoorlijke handicap", aldus Jansen. "Bovendien zat ik in een speltype waarmee Scholma erg vertrouwd is. Hij speelt het vaak en is er gevaarlijk mee. Ik had het idee dat de partij slecht voor me zou kunnen aflopen. Misschien stond ik verloren. In het partijverloop viel het mee want in de slotstand had ik zelfs nog een plusschijf."

Het treffen tussen Jansen en Scholma trok veel belangstelling. De oud-kampioen uit Groningen plaatste in het middenspel een offer waarmee hij de stelling van de Huissenaar onder druk zette. Toen het aantal schijven weer in evenwicht was, kampte Jansen met een zwak centrum. Hij hield zich echter staande omdat zijn opponent daarvan geen profijt trok. Jansen had in het eindspel een te verwaarlozen voordeeltje. Het bood geen aanknopingspunten voor een plusremise.

Alexander Baljakin, ploeggenoot van Jansen bij DV Huissen, speelde gisteren tegen Ron Heusdens voor de derde keer op rij remise. De Arnhemmer opende zijn partij ambitieus en koos snel voor een aanvalsplan. Heusdens liet zich niet wegdrukken en hield het overzicht. In het late middenspel koos de voormalige Wit-Rus voor een afwikkeling die op slag tot remise leidde.

Baljakin bezet nu de zevende plaats van de ranglijst, maar de onderlinge verschillen zijn klein.