Baljakin en Winkel na zes ronden op vijftig procent

door Anton Janssen (De Gelderlander)

Maandag, 2 april 2007 – SOEST – De strijd tussen veertien dammers om het Nederlands kampioenschap dammen verloopt in Soest superspannend. De krachtsverschillen in de landelijke top zijn klein en naast de nationale titel zijn er tickets voor het WK te verdienen.

De Arnhemse deelnemers Alexander Baljakin en Sven Winkel ondervinden aan den lijve hoe de krachtsverhoudingen in de nationale damwereld zijn. Beide spelers hebben tot dusver alleen maar remise gespeeld en staan met zes punten op de zesde en zevende plaats. Baljakin heeft een licht voordeel (een plusremise vanwege een betere eindstand op het bord) en staat daarom een plaats hoger in de pikorde.

Hun rol in de strijd om de tickets naar het wereldkampioenschap, volgende maand in Hardenberg, is nog lang niet uitgespeeld. Om naar het WK te mogen, is een plaats bij de eerste twee op het NK vereist. Tenzij regerend Nederlands kampioen Kees Thijssen, al zeker van deelname aan het WK zijn titel prolongeert of tweede wordt. Dan mag ook de nummer drie van het NK naar de mondiale titelstrijd.

Baljakin komt in Soest maar moeizaam in zijn spel en heeft nog geen winstpartij afgeleverd. De topscorer in de landelijke ereklasse van het voorbije seizoen komt nauwelijks tot beslissend voordeel en moet uiteindelijk in de deling van de punten berusten.

Baljakin zet zijn partijen veelbelovend en creatief op maar ondervindt dat praktisch alle tegenspelers tegen hem voor één punt achter het bord zitten. Het is voor de voormalige Wit-Rus lastig om tegen die tactiek een passend antwoord te vinden.

Na het onbesliste resultaat van zaterdagochtend tegen Gérard Jansen, zijn ploeggenoot bij DV Huissen, deelde Baljakin zaterdagavond ook met Anton van Berkel de punten. In die partij bleek dat het met de Arnhemmer niet wil vlotten. Hij had nergens een kans op meer.

In de partij van zondag leek Baljakin Hein Meijer onder de voet te lopen. De gehaaide Amsterdammer verraste hem echter met een slim bedachte slagzet naar de doorbraaklijn. Dat kostte Meijer enkele schijven maar het beoogde punt kwam niet in gevaar. Baljakin moest opnieuw met remise genoegen nemen.

Winkel is niet ontevreden over zijn spel maar vindt het jammer dat winstpartijen uitblijven. "In zo’n wedstrijd moet je regelmatig keuzes maken. Soms kun je kiezen uit enkele aantrekkelijke plannen. Die leveren dan uiteindelijk niet het gewenste rendement op. Ik hoop in de komende dagen enkele keren winnend uit de strijd te komen. Plaatsing voor het wereldkampioenschap is nog niet uit beeld. Ik zit nog in de buurt en ga proberen me in de komende dagen te manifesteren", aldus Winkel.