Huissen houdt ook Westerhaar van winst af

door Anton Janssen

HUISSEN – Damvereniging Huissen is dit seizoen een lastpost voor hoger geklasseerde tegenstanders. Zaterdag werd het in en tegen Westerhaar 10-10. De Huissenaren staan halverwege de competitie op de vijfde plaats. Ze kunnen dit seizoen in de Ereklasse vrijuit spelen. Guntis Valneris en Alexander Baljakin waren in Westerhaar de winnaars aan Huissense kant. Geert Berends en Joost Hendriksen verloren.

Tijdens de voorspoedig verlopen reis richting oosten werden de Huissense dammers opgeschrikt toen ze in een wegrestaurant in Holten aan de koffie zaten. Coach Geert van Aalten: "Westerhaar hing aan de telefoon of we de wedstrijd wegens de slecht berijdbare wegen wilden uitstellen. Daarvoor voelden we natuurlijk op dat moment niets. Bij aankomst in de speelzaal kwam de aap uit de mouw. Bij de thuisclub konden twee van hun steunpilaren (Mark Podolski en de Afrikaan Der) door het slechte weer het clubhuis niet tijdig bereiken. Westerhaar speelde onder protest. Dat wachten we maar af."

Van Aalten: "Ook in deze zesde ronde boden we tegen een kanshebber op de landstitel goed verweer. We hadden zelfs de beste kansen. Na afloop speelde het weer ook ons parten. De terugreis vergde drie uur, het dubbele van een normaal ritje naar Westerhaar. We zijn van de hoofdroute afgeweken en via Zutphen gereden. Op de A50 stonden weer lange files."

De start van de Huissense dammers was voortvarend. Valneris overmeesterde invaller Eddie Hilberink en staat nu op een fantastische score: 11 punten uit 6 partijen. Peter Hoopman onderging tegen Baljakin hetzelfde lot. De Twent speelde tegen zijn natuur in en werd door de grootmeester compleet overlopen. Van Aalten leverde de derde uitslag. De teamleider verprutste tegen Klaas-Hendrik Leijenaar zijn voordeel en moest in remise berusten.

Gérard Jansen maakte tegen Marino Barkel een positionele blunder en kwam in zwaar weer terecht. Zijn stelling leek niet houdbaar maar Barkel maakte de klus niet af. De Huissense troef ontsnapte met een nadelig eindspel. Alex Mathijsen stond in de beslissende fase tegen Edwin Twiest verschrikkelijk goed en kwam dicht bij winst. Zijn remise werd gevolgd door de als altijd degelijk opererende Ferry Kemperman. Die deelde de punten met NK-deelnemer Sven Winkel.

Geert Berends, gestopt als basisspeler maar opgeroepen voor een invalbeurt omdat Mark Kemperman nog niet beschikbaar is, kwam er tegen Gerlof Kolk niet uit. Zijn verlies was dikke pech. De invaller hanteerde niet de botte bijl voor een punt. Zijn keuze was niet gelukkig. Kolk vond een weg die in alle varianten gewonnen was.

Hans Klaassen pareerde een wilde aanvalsopzet van Danny Slotboom. De Huissenaar stond erg kansrijk. Zijn voordelig eindspel leverde niet meer dan een punt aan het teamresultaat op. Joost Hendriksen had lange tijd nadeel tegen Gil Salomé maar zou kunnen overleven. Totdat Joost een waas voor zijn ogen kreeg en na een blunder direct kon opgeven. Theo Berends redde de 10-10 uitslag met een keurige remise met Aleksej Domchev uit Litouwen. Theo kon de druk van deze WK-ganger aan.

Uitslagen tussen Westerhaar en Huissen: Edwin Twiest-Alex Mathijsen 1-1, Gerlof Kolk-Geert Berends 2-0, Marino Barkel-Gérard Jansen 1-1, Sven Winkel-Ferry Kemperman 1-1, Gil Salomé-Joost Hendriksen 2-0, Klaas-Hendrik Leijenaar-Geert van Aalten 1-1, Eddie Hilberink-Guntis Valneris 0-2, Peter Hoopman-Alexander Baljakin 0-2, Danny Slotboom-Hans Klaassen 1-1 en Aleksej Domchev-Theo Berends 1-1. Eindstand 10-10.

 

Damvereniging Heijting Huissen speelt gelijk tegen Witte van Moort

door Joop Hendriksen 

Witte van Moort gooit dit jaar hoge ogen in de nationale competitie. Het team heeft zich weten te versterken en bezette de tweede plaats op de ranglijst. Voor de wedstrijd tegen Heijting Huissen hadden de Westerhaarders zich echter onvoldoende voorbereid op de weersomstandigheden, waardoor WK-gangers Mark Podolski en Abdoulaye Der ontbraken. Niettemin zagen de Huissenaren tegen het einde van de wedstrijd de zege op het nippertje aan hun neus voorbij gaan.

Guntis Valneris startte met een zege tegen Eddie Hilberink. Hij overspeelde zijn tegenstander positioneel waardoor deze aan het einde geen weerwoord meer had. Door deze overwinning voert Guntis met 11 punten uit 6 partijen de topscorerslijst aan. Alexander Baljakin bracht Peter Hoopman op overeenkomstige wijze een nederlaag toe. Geert van Aalten kon dit kunststukje tegen Klaas-Hendrik Leijenaar niet uithalen. Hij speelde geen sterke partij, bracht het tot licht voordeel maar maakte een foutje waardoor er niet meer dan remise in zat. Vervolgens maakte Gérard Jansen halverwege de partij tegen Marino Barkel een fout die hem bijna fataal werd, maar hij wist door stug volhouden en scherp verdedigen de remisehaven te bereiken. Alex Mathijsen had een goede stand opgebouwd tegen Edwin Twiest met mogelijke winstkansen. Uiteindelijk kwam er een evenwichtig eindspel op het bord met remise als resultaat. Ferry Kemperman speelde dit jaar al tegen verschillende toppers gelijk. Ook Sven Winkel, dit jaar nog deelnemer aan de eindronde van het NK, kon er niets beters van maken dan een remise, waarin Ferry zelfs nog licht positioneel voordeel had. Geert Berends viel voor de tweede keer in als vervanger van de zieke Mark Kemperman. Geert, vroeger altijd goed voor een stevige remisepartij lijkt wat van slag, want hij moest toestaan dat zijn tegenstander Gerlof Kolk na een goed eind spel tot winst kwam. Op dat moment waren er nog drie partijen te gaan en alle analisten zagen drie geheide remises op de borden liggen. Dat zou dus de winst van de wedstrijd voor Heijting Huissen betekenen. Hans Klaassen kon eerder voordeel tegen Danny Slotboom niet genoeg uitbuiten en kwam tot een goede remise. Joost Hendriksen kon door secuur verdedigen het eindspel tot remise brengen, maar hij maakte een fatale fout, waardoor de partij naar Gil Salomé ging. Theo Berends tenslotte gaf goed partij tegen de WK-ganger Alexej Domchev uit Litouwen. Theo liet zich niet imponeren en speelde stug en effectief verdedigend met een remise het tiende punt voor Huissen binnen. Door dit resultaat behoudt Heijting Huissen de vijfde plaats op de ranglijst.