Huissen laat toppers tanden zien; G

door Anton Janssen

HUISSEN – De Huissense dammers hebben opnieuw een topploeg hun tanden laten zien. Ze kwamen tegen Amsterdam tot een 10-10 uitslag en hielden daarmee de tegenstander van een gedeelde eerste plaats in de Ereklasse af. Het gelijkspel tegen het gilde grootmeesters kwam op het conto van Gérard Jansen. Die scoorde na negenuur en vierendertig minuten spelen de verdiende gelijkmaker.

De Huissense damformatie die tegen de nummers 1, 2 en 3 (Schiedam, Amsterdam en Westerhaar) tot een 10-10 uitslag kwam, bezet met nog twee ronden te gaan, de vijfde plaats. Ze hebben na het heroïsche gevecht van grootmeester Jansen 10 punten uit 9 wedstrijden.

Gérard Jansen en Amsterdammer Hein Meijer maakten zaterdag overuren. De beslissing in de marathonpartij viel pas na de honderdtwintigste zet van Meijer. Jansen: "Ik had een technisch gewonnen eindspel met vijf tegen twee dammen op het bord. Na zo’n langdurige denkdag was het niet meer scherp. Uiteindelijk lukte het om het voordeel te verzilveren. Ik wilde het niet meer verknallen en heb veel voldoening van de partijwinst."

De uitslag van de partij aan bod 5 was cruciaal: de thuisclub keek tegen een 10-8 achterstand aan. Eerder op de middag had Guntis Valneris van Jasper Lemmen uit Bemmel gewonnen en Hans Klaassen en Joost Hendriksen verloren. Valneris kwam weer op kop in het topscorerklassement omdat zijn concurrent Amsterdammer Jean-Marc Ndjofang door Alex Mathijsen op remise werd gehouden.

Het werd in ’t Koelhuis een boeiend treffen. De van ziekte teruggekeerde Mark Kemperman kwam aan bord 8 tegen Paul Oudshoorn in een rustige aanvalspartij tot remise. Hans Klaassen plaatste aan bord 3 tegen Henk Klarenbeek een gevaarlijke doorstoot en verloor kansloos. Alexander Baljakin was aan bord 2 gekoppeld aan tienvoudig wereldkampioen Alexei Tsjizjov. Deze Rus ontwikkelde wat druk zonder dat het evenwicht werd verbroken: remise.

Geert van Aalten speelde aan bord 4 tegen nationaal kampioen Kees Thijssen. De Huissenaar had lange tijd gemakkelijk spel. Thijssen bleef overeind. De puntendeling was gelijkwaardig. Van Aalten: "Toch een resultaat waarmee ik erg tevreden ben." Ferry Kemperman kwam aan bord 10 tegen Michiel Kloosterziel in een rustig spelbeeld onder druk. De Huissenaar zet alle zeilen bij en pareerde het opdoemende gevaar.

Guntis Valneris voerde aan bord 1 tegen Lemmen de druk steeds verder op. Lemmen had mogelijkheden op remise totdat de Let in Huissense dienst de partij met een slagzet directe besliste. Bij Mathijsen kwam aan bord 6 tegen Ndjofang de vlam in de pan. Mathijsen hield het overzicht en bereikte tegen de topscorer van de Ereklasse de gewenste deling van de punten. Joost Hendriksen stond aan bord 7 tegen Johan Bastiaannet onder grote druk. Zijn positie was niet handig maar remise leek haalbaar. De Amsterdammer bewees zijn eindspelkennis nadat Hendriksen de remisekans had laten glippen.

Theo Berends speelde een sterke aanvalspartij tegen Peter Hoogteijling en had kansjes. In het partijverloop leek het er op dat er meer mogelijkheden waren dan de uiteindelijke remise. Die leidde tot de 8-10 stand waarna uren moest worden gewacht op de afloop van de partij van Gérard Jansen. De geduldig spelende Jansen stelde de aanhang van DV Huissen niet teleur en zorgde voor de gelijkmaker: 10-10.

Uitslagen tussen DV Huissen en Amsterdam: bord 1 Guntis Valneris-Jasper Lemmen 2-0, 2 Alexander Baljakin-Alexei-Tsjizjov 1-1, 3 Hans Klaassen-Henk Klarenbeek 0-2, 4 Geert van Aalten-Kees Thijssen 1-1, 5 Gérard Jansen-Hein Meijer 2-0, 6 Alex Mathijsen-Jean Marc Ndjofang 1-1, 7 Joost Hendriksen-Johan Bastiaannet 0-2, 8 Mark Kemperman-Paul Oudshoorn 1-1, 9 Theo Berends-Peter Hoogteijling 1-1, 10 Ferry Kemperman-Michiel Kloosterziel 1-1. Eindstand 10-10.

 

Damvereniging Heijting Huissen 1 troeft ook derde kampioenskandidaat af

door Joop Hendriksen 

Het eerste team van Damvereniging Heijting Huissen heeft tegen Hiltex Amsterdam een prima 10-10 gelijkspel weten te boeken. Na de gelijke spelen tegen Van Stigt Thans en Witte van Moort hebben dus alle drie de kampioenskandidaten tegen de Huissenaren een punt laten liggen. Ook dit keer waren de betere kansen voor Huissen, maar aan het eind overheerste tevredenheid over het geboekte resultaat.

Mark Kemperman was na lange afwezigheid weer van de partij. Hij zette tegen Paul Oudshoorn een leuke aanvalspartij op, maar zijn tegenstander verkoos ervoor het risico te mijden, zodat het uitendelijk remise werd. Mark: "Ik ben best tevreden over mijn spel nadat ik zo lang er niet bij kon zijn". Hans Klaassen wilde zijn winst in de vorige ronde herhalen. Hij vergat echter na een doorstoot verder door te zetten, verloor een schijf en vervolgens de partij tegen Henk Klarenbeek. Alexander Baljakin trof een risicomijdende wereldkampioen Alexej Tsjizjov wat tot een gelijkwaardige remise leidde. Geert van Aalten had tegen regerend nationaal kampioen Kees Thijssen het beste van het spel. Zijn voordeel was echter niet voldoende voor de winst. Ferry Kemperman bewees opnieuw zijn waarde voor het team door een remise tegen Michiel Kloosterziel. Dit keer moest hij alle zeilen bijzetten, maar zijn degelijke verdediging bleek voldoende. Guntis Valneris trok de stand weer gelijk. In een spannende partij zette hij Jasper Lemmen onder druk. Deze liep in tijdnood in een zetje en kon de beide punten inleveren. Alex Mathijsen vond in Jean-Marc Ndjofang uit Kameroen, tot deze ronde topscorer van de competitie een lastige tegenstander. Hij bleef rustig in de heksenketel die op het bord kwam. Alle varianten leidden uiteindelijk tot remise. Joost Hendriksen speelde geen goede partij, hij kwam steeds meer onder druk, zag een remisevariant niet en moest uiteindelijk in eindspelspecialist en internationaal grootmeester Johan Bastiaannet zijn meerdere erkennen. Theo Berends zette tegen de 150 punten hoger geklasseerde Peter Hoogteijling en brutale aanvalspartij op. Hij oefende veel druk uit en kwam ook tot duidelijk voordeel. Uiteindelijk wist zijn tegenstander een remisevariant te vinden. Gérard Jansen trof collega internationaal grootmeester Hein Meijer, die ervoor koos een gortdroge partij te spelen en stug te verdedigen. Gerard speelde echter een heel goede aanval, won twee schijven en uiteindelijk stond hij met vijf dammen tegen twee voor. In de damtheorie geldt dit als een moeilijke stand, die echter na langdurig en scherp spel gewonnen kan worden. Gérard vond de winst maar beide spelers vestigden en passant wel het wereldrecord voor de langste partij ooit. Na 9 uur en 34 minuten moest Hein het moede hoofd buigen. In de lijst van de topscorers bezetten Guntis Valneris en Gérard Jansen nu de twee bovenste plaatsen.