Huissense welpen presteren matig in het NK

door Leen de Rooij 

Wie gedacht had dat Lisa Aleven na haar schitterende tweede plaats in het NK voor welpenmeisjes ook bij het algemene kampioenschap hoge ogen zou gooien, zal enigszins teleurgesteld zijn. "Ik kan lekker ontspannen spelen", zei ze voor de aanvang van het toernooi, "want ik heb me al geplaatst voor het Europees Kampioenschap".

070526nkwelpen.jpg Helaas leidde het gebrek aan spanning tot slordigheid en snel spel. Lisa kwam niet verder dan een elfde plaats met 8 punten uit 9 wedstrijden. Ze maakte in dit kampioenschap fouten die ze normaal nooit maakt.
Ook Sil Spieard stelde ietwat teleur, hoewel hij een uitstekende start had. Na vier ronde stond hij op de derde plaats met 6 punten uit 4 wedstrijden. Wel was het waar dat zijn score fortuinlijk tot stand kwam, want tegen Lisa won hij vanuit een verloren stand. Ook naderhand maakte hij soms ernstige fouten. Pas wanneer Sil slecht stond, begon hij goed te spelen en haalde hij nog onverdiende punten. Een ronde voor het einde stond hij op de 7e plaats. Bij winst in de laatste ronde zou hij nog een eervolle vijfde positie kunnen bereiken.
Sil speelde in de laatste ronde voortreffelijk. Hij bereikte een gewonnen positie, maar toen hij de punten kon binnenhalen, sloeg hij met zijn dam niet naar het winnende veld. Er bleef een remisestand over, die Sil in tijdnood zelfs nog wist te verliezen. Hij had na het goede spel een beter lot verdiend.
Justin Simon, een speler van Univé CTD, die de onderlinge competitie in Huissen meespeelt, stelde ook teleur. Justin had na een dramatische start slechts 1 punt uit 4 partijen. Daarna speelde hij voortreffelijk en won hij drie partijen op rij. Een goede klassering zat er toen nog in. In de laatste twee partijen verviel hij echter in de oude fout: snel spelen zonder zetcontrole. Zo verloor hij van twee spelers die eigenlijk zwakker waren dan hijzelf.
Lisa wordt nog extra getraind voor ze naar het Europees kampioenschap in Sint-Petersburg gaat. Zij wil laten zien dat ze beter speelt dan haar resultaat in het laatste NK welpen doet vermoeden.