Verslag NK meisjes 2007: Lotte kampioen

Lotte Aleven prolongeert nationale titel bij meisjespupillen
Zus Lisa tweede bij welpen

door Leen de Rooij 

Wie op grond van de resultaten bij het algemene pupillenkampioenschap (jongens + meisjes) tot de conclusie zou zijn gekomen dat Lotte Aleven niet de grote vorm te pakken had, is bedrogen uitgekomen. Precies op tijd stond Lotte weer overeind.

Vorig jaar veroverde Lotte de titel met veel geluk, maar deze keer toonde ze meteen haar kwaliteiten. In de eerste ronde moest ze weliswaar remise toestaan aan Anna Kosters, maar daarna won ze acht achtereenvolgende partijen. Na de tweede dag (9e ronde) had Lotte een voorsprong van twee punten op Karlijn Overes opgebouwd.

070519lottenkp.jpg Pas in de 10e ronde moest ze weer een remise toestaan. Haar voorsprong slonk tot een punt, maar toen ze ook de 11e en 12e ronde won, liep ze opnieuw op haar concurrenten uit. Voor de laatste ronde begon, was ze al zeker van de titel. Misschien kwam het daardoor dat ze tegen Karlijn Overes niet meer de nodige concentratie kon opbrengen. Maar vooral door het sterke middenspel van haar tegenstander moest Lotte op de valreep toch een nederlaag incasseren.

Lotte haalde voor het derde achtereenvolgende jaar een nationale titel (een maal bij de welpen en twee maal bij de pupillen) en ze kan zich nu gaan voorbereiden op de Europese titelstrijd, die dit jaar in augustus in Sint-Petersburg zal worden gehouden.

070519lisankw.jpg Ze krijgt dan gezelschap van haar jongere zus Lisa, die meespeelde bij de welpen. Lisa gold als een van de grote favorieten voor de titel, maar dan moest ze wel afrekenen met de kampioen van vorig jaar, Gerlinda Schaafsma. Nadat ze allebei drie partijen hadden gewonnen, kwamen de twee sterkste welpen tegen elkaar. De opening was duidelijk voor Lisa, die een paar belangrijke voordeeltjes boekte, maar na de 20e zet ging het mis. Lisa verloor de voorzichtigheid uit het oog en maakte een grote blunder. Ze kon die niet meer herstellen. Zowel Lisa als Gerlinda wonnen al hun andere partijen, maar daarmee kon Lisa haar achterstand niet meer goedmaken.

Ook de prestatie van Michelle Kway was uitstekend. Zij scoorde 8 punten uit 8 wedstrijden en eindigde daarmee op de achtste plaats in een veld van 17 deelnemers. Michelle kan volgend jaar haar prestatie proberen te verbeteren, want ook dan is ze nog welp.

Damvereniging VBI is trots op de geweldige prestatie van deze jeugdige speelsters. Op 31 mei om 19.45 staat hen in ’t Koelhuis een grootse huldiging te wachten,

070519lottelisa.gif