In Memoriam Geert Berends

Geert Berends

Geert was een sterke speler: in 2002 speelde hij voor Huissen tegen veelvoudig wereldkampioen Shvartsman. Het was slecht voor Geert, het werd nog slechter, het was afgrijselijk slecht, het was echt niet meer te doen. Maar wel voor Geert. Het lukte Geert. Zijn vechtlust voor Huissen was groot.

Geert was een sterke speler: in 1991 won hij voor Huissen van tweevoudig wereldkampioen Shchegolev door een slimme combinatie.

Geert was een sterke speler: met damvereniging Huissen werd hij negen keer kampioen van Nederland en bij twee andere kampioenschappen was hij invaller.

Geert was een sterke speler: toen ik klein was, was Geert in een groot gevecht gewikkeld met de Achterhoekse damgrootheid Jan Dallinga om de Gelderse titel. Alle sterke dammers van de Achterhoek bogen zich over de vraag hoe Geert gestopt moest worden en als kleine jongen keek ik vol bewondering toe. Er werd enorm tegen Geert opgekeken en ik weet ook nog dat Geert arrogant werd genoemd. Ik begreep veel later dat dat laatste, arrogant, nergens op sloeg.

Geert en Annelies weten dat de volgende keuze altijd grote indruk op mij heeft gemaakt: Geert was een sterke speler en ooit plaatste hij zich voor de hoogste damfinale van Nederland in 1982. Máár: de trouwdatum met Annelies was al lang gekozen… Geert koos voor het trouwen… Ik geloof dat ik het pas echt begreep door één van onze laatste ontmoetingen in deze zomer: Geert was namelijk een echte clubman, een echte Huissen-man en persoonlijk succes was veel minder belangrijk voor Geert.

Geert is meer dan 50 jaar lid van damvereniging Huissen, hij is secretaris geweest, hij is penningmeester geweest, teamleider, Geert heeft heel veel voor de jeugd gedaan, hij gaf groepstrainingen en individueel. Tot het niet meer kon bleef hij coördinator en organisator van het schooldammen in Huissen en later Lingewaard. Geert ging ook regelmatig mee met de jeugd naar toernooien en wedstrijden. Tot zelfs in Praag met een jeugduitwisseling tussen Huissen en Praag.

Geert maakte ‘De Adelaarslijst’: een lijst met statistieken vanaf 1974 van spelers in het roemruchte eerste team van Huissen. Geert speelde zelf 339 wedstrijden in het eerste team. Geert zal voor altijd op deze lijst staan.

Geert deed dus geweldig veel voor Huissen: er zijn mensen die niet uitgepraat raken over wat zij allemaal doen, Geert niet, Geert was bescheiden.

Geerts humeur en Geerts optimisme werkten aanstekelijk en stimulerend. Dammer Paul Visser noemt Geert: ‘het aardigste lid uit de geschiedenis van Damverenging Huissen’.

Geert Berends is een damicoon van Huissen.