Inhaalrace Damvereniging VBI 3 komt net te laat

Zaterdag 22 Januari heeft het derde helaas weer geen punten kunnen laten bijschrijven. We stonden al vrij snel met acht tegen 2011-02-01nul achter tegen TDV 2. Wel mooi om te zien was dat we veerkracht bleken te hebben door de achterstand tegen de koploper te verkleinen van acht naar vier bordpunten. 

Voor de definitieve stand zal deze wedstrijd weinig uitmaken, omdat onze directe concurrenten ook geen potten hebben kunnen breken tegen deze sterke ploeg. Toch hoop ik dat we het positieve gevoel van de tweede helft van de wedstrijd kunnen meenemen tegen Bennekom, een rechtstreeks degradatieduel dat de volgende ronde zal plaatsvinden.

De eerste vier uitslagen kwamen al snel. Vier Huissenaren waren het slachtoffer van zetjes. Wel alle vier tegen goede spelers, maar de moeilijkheidsgraad van de zetjes was niet erg hoog. Jan Bouwmeister liep in een doorbraak op zijn korte vleugel tegen Jimmy Depaepe. Richard Kempen ging onderuit door een damzetje tegen Jos van der Wielen. Henk Kemperman moest zijn hand geven na een twee om drie. Geert Boogaars volgde daarna het voorbeeld van Richard en vloog ook in een damzetje. Geert speelde wel goed tegen Theo van den Hoek. Hij had een betere stand na een beetje zoutloos spel van van den Hoek. Dus dat maakte het zetje naar mijn mening nog wat extra zuur. Toch nog  opmerking over de partij van Richard. Richard speelde erg degelijk in het begin. Sommigen zullen misschien wel zeggen passief. Voor een jonge speler vind ik dit niet de beste spelopvatting. Op jonge leeftijd gaat het niet om het resultaat maar om de ontwikkeling van het spel. Die ontwikkeling komt waarschijnlijk het beste tot zijn recht als er gedurfde en gevarieerde speltypes om het bord komen.

Vervolgens kwamen er vier goede remises vanuit onze kant. Jo ten Westeneind pakte een punt tegen Frits van Tilborg. Remco Vredenberg kwam met een punt goed weg tegen Jasper Daems. Willem Hoek moest genoegen nemen met een punt tegen Sarah Reigersberg. En een erg goede remise van Lotten Aleven tegen Toon Dielen.

Bij Jo werd er remise gemaakt door een combinatie. Een ouderwetse kikkezet werd er genomen om zo tot een vrede te komen. Remco stond in de opening zelfs nog goed tegen Jasper Daems. Helaas snapte Remco hier weinig van en mocht nog blij zijn dat hij via een offer nog remise kon behalen. Willem had deze wedstrijd een te grote kluif aan Sarah Reigersberg. Hij probeerde wel via mooi, actief aanvalsspel een goede stand op het bord te krijgen, maar er werd helaas gewoon goed genoeg verdedigd door zijn tegenstandster. Lotte moest vervolgens tegen Toon Dielen haar verdiende punt binnenslepen. Toon Dielen speelde aanvallend maar kon niet doorbijten. Lotte loerde op de remise en pakte die mooi toen de kans zich voordeed.

Hierna kwamen de overwinningen. Theo Willemsen won van Alexandra Betting. Door een beetje rare zet in het flanksysteem vam Betting kon Theo voordeel bereiken. Na een verloop van zetten pakte Theo ook nog een combinatie en won zo de partij. De laatste partij was die van Jacob Reiffers tegen Laura Timmerman. Het was een boeiende partij. Jacob koos weer mooi de aanval en Timmerman kon alleen maar reageren. Toch kwam er na een afwikkeling een slechte stand voor Jacob op het bord. Hij stond zeker niet beter en zelfs een schijf achter. Gelukkig voor ons maakte Timmerman een blunder en won Jacob de partij door een simpele damafname.

De uitslag kwam hierdoor op 12-8. Niet slecht. Bij deze wil ik iedereen van het derde veel succes wensen voor de belangrijke volgende wedstrijd. Slaap goed en drink niet te veel vrijdag (Willem!).

Remco