Interview met Anna Kosters

door Leen de Rooij

070503anna.gif Anna Kosters is twaalf jaar. Ze woont in het hoge noorden, in Wirdum (Groningen) vlakbij Delfzijl. Anna is lid van damclub Middelstum, maar ze speelt ook landelijk mee in het derde team van Damgenootschap Het Noorden uit Groningen, dat uitkomt de tweede klasse van de KNDB. Daar haalde ze dit jaar een redelijk resultaat. Anna wordt momenteel getraind door Rik Keurentjes in het kader van Talentontwikkeling. Voor dit toernooi is ze nog apart getraind door Henk Stroetinga.
Dit pupillenkampioenschap beschouwt Anna als oefening voor het meisjeskampioenschap dat in de week van Hemelvaartsdag in Den Bosch zal worden gespeeld. Daar hoopt ze zich te kunnen plaatsen voor het Europees kampioenschap. Haar beste resultaat op damgebied vindt ze de tweede plaats die ze twee jaar geleden haalde in het nationale welpenkampioenschap voor meisjes.
Anna vindt dat ze in dit toernooi redelijk heeft gespeeld, al is ze uiteraard niet tevreden over de nederlaag die ze kort voor het interview heeft geleden tegen Rutger Oskam. ‘Het was onnodig’, vond ze zelf, ‘maar het klopte allemaal precies voor Rutger.’ Anna is het met me eens dat ze haar partijen secuur opzet en weinig fouten maakt, maar dat ze nog niet zo goed is in het afstraffen van positiefouten van haar tegenstanders.