Bert en Ritchie achterhalen Martijn

door Leen de Rooij

070503toeschouwers.gif Wopke de Vries nam in zijn partij onnodig veel risico door zich te laten opsluiten aan zijn korte vleugel. Martijn van IJzendoorn speelde het sterk tegen en liet zijn tegenstander geen enkele kans om zich te bevrijden. Met zijn dertigste zet forceerde Martijn de winst. Wopke kon zich slechts ten koste van twee schijven bevrijden. Later won hij ook nog een derde schijf. De winst was toen nog een kwestie van tijd.
Ritchie Wijnker had weinig moeite met Thijs Alderliesten, die eerst een zwakke schijf op de flank posteerde en later door een ernstige misvatting een schijf verloor. Ritchie kon toen beide punten pakken en zijn kansen op een hoge klassering vergroten.
Kaspar Heijnen had tegen Karlijn Overes niet over geluk te klagen. Karlijn had een gezonde flankaanval op het bord gekregen die haar grote kansen verschafte. Door een verrassende meerslag wist Kaspar beide punten te bemachtigen.
070503arwinbert.gifArwin Lammers nam in zijn partij tegen Bert Aalberts al vroeg een voorpost. Bert speelde volgens het boekje. Hij dunde de korte vleugel van zijn tegenstander uit door de voorpost een aantal keren aan te vallen en stond op het punt de voorpost af te ruilen, toen hij een onverwachte kans bekwaam wist te benutten. Bert won een schijf. Ten koste van nog een schijf kon Arwin zelf ook op dam komen, maar in het eindspel kreeg hij geen kans meer om zich te herstellen.

070503martijnthijs.gif De partij tussen de twee favorieten Martijn de Leeuw en Thijs van den Broek kende een spannend verloop. Na een onregelmatige opening nam Martijn een halve hekstelling in. Hij verbreekt die met een voorwaartse ruil en krijgt enig voordeel. Het werd in het middenspel heel spannend toen beide spelers een hangende schijf accepteerden. Ten koste van een schijf creëerde Thijs voldoende tegenkansen om de remise veilig te stellen.
Rutger Oskam benutte optimaal zijn kansen tegen Anna Kosters. Na rustig klassiek spel kwam er een interessant middenspel op het bord. Beide spelers moesten beurtelings schijven offeren om stand te kunnen houden. Pas op de 63e en 64e zet kon Rutger met twee krachtige zetten winnend voordeel te krijgen. Met een plakker brak hij door en zette hij de partij in winst om.
Lotte Aleven en Marc den Hartog speelden een rustige klassieke partij. Lotte bleef met een achtergebleven schijf op 46 zitten, maar daarvoor had ze voldoende compensatie. In het middenspel miste Lotte een damcombinatie en daarna kreeg Marc de betere kansen. Hij kwam sterk opzetten via de linkerbordrand. Met een plakker wist Marc ten koste van een paar schijven op dam te komen. Waarschijnlijk heeft hij zijn kansen in tijdnood niet optimaal benut, want zoals het nu ging, kon Lotte zonder problemen remise bereiken.
070503jannesjoris.gif Jannes Kromhout leek tegen Joris Ketelaars zijn eerste winst te gaan boeken. De opening was voor Joris die een krachtige centrumaanval inzette. Toen hij zijn centrumschijf niet voldoende verdediging gaf, kwam Jannes een schijf voor. Ten koste van een tweede schijf kon Joris doorbreken. Jannes haalde een tweede dam en leek op rozen te zitten. Toch behandelde hij het eindspel niet goed. Nadat Joris eerst een paar keer de remise verzuimde, wist hij die uiteindelijk toch veilig te stellen.
Ook Gilles Yeung had tegen Thijs Wisse zijn eerste winstpartij kunnen boeken. Het kwam wederzijds tot interessant flankspel. Gilles forceerde schijfwinst en leek op rozen te zitten. Toch liet bij in het late middenspel zijn tegenstander ontglippen en werd het toch nog remise.