Interview met Guntis Valneris

Tien vragen aan Guntis Valneris

1. Wat denk je over tegenstanders in toekomstig WK match-toernooi (WK-barrage 2004)? Tegen wie heb je meer kansen.
Valneris: Beide mijn tegenstanders zijn zeer sterk.
Alexei is sterk door zijn ervaring en positioneel spel. Alexander is sterk door zijn taaiheid en tactiek, hij is sterk ook in eindspel. Zoals liet laatste WK zien beide zijn zeer gehard. Alexei won op finish van toernooi twee sleutelpartijen – tegen Ba en Gantwarg. Dat laat hem strijd voor wereldtitel doorzetten. Tegen wie heb ik meer kansen kan ik niet zeggen, niveau is zeer hoog.

2. Wie is je afgod in dammen?
Valneris: Als je speelde tegen iemand dan hij wordt daarna vaak geen superautoriteit voor je. Het is moeilijk vergelijken spelers uit verschillende tijd. Toen, wanneer ik heb nog niet gedamd, glinsteren andere namen. In Letland was altijd slechts een afgod – Andris Andreiko, die helaas zag ik niet. Hij werd in begin 1976 vermoord, ik speelde mijn eerste officiële toernooi pas in september 1976. Dus mijn antwoord – Andries Andreiko, maar als ik zou tegen hem een paar partijen spelen dan mijn mening kon waarschijnlijk veranderen.

3. Heb je een favoriet eten en (alcoholisch) drankje?
Valneris: Ik heb geen favoriete eten. Ik heb voorkeur aan typische Letlandse eten: haring met gekookte aardappels en een beetje sla en later kefir (soort yoghurt). Ik hou ook van forel uit rivier die heb ik zelf gevangen.
Ik drink geen sterke drankjes. Als wat drinken dan drink ik liever een beetje rode wijn (Franse of Hongaarse). Ik drink af en toe bier (donker) maar niet meer dan half liter en alleen in gezellige kroeg.

4. Wat zal je op pension doen?
Valneris: Bij dezelfde demografische situatie in Europa, zoals nu, zal pension waarschijnlijk pas in 75 jaar beginnen. Daarom is voor mij belangrijker deze leeftijd bereiken dan denken wat ik zal op pension doen.

5. Wat voor boek les je nu? Welk boek is het beste boek volgens je?
Valneris: Ik las laatste vijf jaar alleen boeken in Engels. Ik les zelfs geen boeken in Letlandse taal hoewel laatste tijd verschijnen veel boeken erin. Ik wil nu boek van Salman Rushdi "Midnight’s Children" lezen.
Het is zeer moeilijk over een favoriete boek van alle tijden zeggen. Alles lijkt op dit moment vaag en gewaarwording met elke jaar is veranderd. Maar over laatste twee jaar kun ik wel zeggen. Dat is "David Copperfield" van Charles Dikkens (ik heb in mijn pubertijd dit boek in Letlands gelezen. Nu heb ik in Engels gelezen. Het lijkt mij een goed literatuur). En ook is "The French Lieutenant’s women" van John Fowes.

6. Heb je een favoriete stad?
Valneris: Ik geef natuurlijk voorkeur aan steden van mijn land door mijn emotionele prioriteiten. Uit steden van andere landen, waar ben ik geweest in, geeft ik voorkeur aan Tallinn (Estland) en Praag (Tsjechië).

7. Wat doe je aan sport?
Valneris:Ik ging een maand voor WK naar fitnessclub in Jurmala (stad waar woon ik op dit moment in). Na mijn aankomst uit Polen van Confederatie Cup begon ik weer fitnessen. Ik, zoals praktisch elke Let, speel graag basketbal, maar laatste tijd spel ik minder dan eerder. Ik zweem af en toe in zwembad.

8. Wat is belangrijker voor je: geld of beroemdheid?
Valneris: Zijn geld en beroemdheid woorden-antoniemen, geen andere keuze? Zonder geld kan men niet leven, maar als ikzelf bereikte beroemdheid dan waarom moet je dat verkopen? Ik wil niet!

9. Beklaag je dat je begon dammen maar niet bijvoorbeeld schaken?
Valneris: Ik beklaag niet. In andere sporten, inclusief schaken, zijn andere trekken van karakter waarschijnlijk nodig. En deze trekken heb ik waarschijnlijk niet. Wanneer begon ik dammen, ik hield van dammen maar niet van schaken. Ik hou nu nog steeds van dammen. Ik ben niet jaloers dat sportsmanen in andere sporten meer geld (en vaak te veel) verdienen dan in dammen. Maar af en toe ben ik beledigd dat sommige soorten van sport dankzij Olympische status of dankzij rijke sponsoren "bladderen" niet van eerste sportpagina’s af. Hoewel concurrentie in deze sporten is vaak veel minder dan in sterke damtoernooien. Informatie over dammen vind je weinig in onze landelijke pers.

10. Wat voor auto wilde je hebben?
Valneris: Ik vind een geel Lambordgini een prachtig auto. Maar zelf wil ik deze auto niet hebben als zou ik zelfs genoeg geld hebben. Ik zou nieuwe Mitsubishi of Toyota willen hebben. Zij hebben een mooi design en niet zo duur in gebruik als bijvoorbeeld BMW.