Interview met Ritchie Wijnker

door Leen de Rooij

Ritchie woont in Den Helder en is lid van de plaatselijke damclub. Om zich als dammer te ontwikkelen woont hij niet zo gunstig, want het is niet zo gemakkelijk om vanuit zijn woonplaats aan toernooien mee te doen. Hij is dertien jaar en krijgt dit jaar zijn laatste kans bij de pupillen, want volgend jaar is hij te oud en moet hij zich gaan waarmaken bij de aspiranten.
Op zijn club speelt Ritchie alleen mee bij de jeugd. Hij mist wedstrijden met senioren, maar hij is nog te jong om tot ’s avonds laat te blijven dammen. Ritchie wordt getraind door Pier van der Sluis. Hij neemt zoveel mogelijk deel aan allerlei toernooien. Vorig jaar eindigde hij op de vierde plaats in het pupillenkampioenschap van Nederland. Hij werd ook twee maal winnaar van de Noord- Hollandcup.
Ritchie doet mee aan de trainingen van de CPT. Over de partijen die hij tot nu toe in dit toernooi heeft gespeeld, is hij redelijk tevreden, al vindt hij dat hij in de eerste partijen zijn lange vleugel te veel verwaarloosde. Ritchie voelt zich goed thuis in het klassieke spel. Achter het bord maakt hij een rustige indruk. Hij hoopt uiteraard op het kampioenschap, maar vindt het reëel om te rekenen op een plaats bij de eerste vijf. De grote favorieten voor de eindzege zijn volgens hem Martijn de Leeuw en Thijs van den Broek.