Jansen speelt ook met Valneris remise

door Anton Janssen

AMSTERDAM – Een dag na de competitiewedstrijd met hun club DV Huissen zaten Gérard Jansen, Guntis Valneris en Alexander Baljakin al weer achter het dambord. In de derde finaleronde van het Wereldkampioenschap (WK) in Amsterdam speelden Jansen en Valneris niet mét maar tégen elkaar.

Baljakin moest een dag na zijn ongelukkige partij (klokverlies) aan de bak tegen de Senegalees Ndiaga Samb. Jansen en Valneris kwamen met elkaar een deling van de punten overeen. Remise was gisteren ook het resultaat van Baljakin.

Alexei Tsjizjov gaat in Amsterdam met vijf punten aan kop. Van het trio van DV Huissen is Valneris als beste geklasseerd. De Letse dammer staat op vier punten. Jansen en Baljakin staan na hun drie remises en dus drie punten in de middenmoot.

De met wit spelende Jansen en Valneris met de zwarte schijven maakten er gisteren een boeiend treffen van. Ze gingen hun eigen weg, In deze fase van het WK is er natuurlijk geen ruimte voor clubsentimenten. Ieder speelt voor zijn kansen omdat elk verliespunt een nadelige uitwerking kan hebben. Een salonremise past dus niet in het scenario van wereldtoppers.

Het werd in de partij tussen de beide dammers van DV Huissen uiteindelijk harken voor Gérard Jansen die na zijn nadelig eindspel de plusremise aan de Let (Valneris) moest laten.

De Huissenaar in zijn terugblik op de derde finaledag: "De autorit naar Amsterdam zat tegen. Er stond onverwacht een file op de A 12 zodat Guntis en ik pas een kwartiertje voor aanvang in de speelzaal arriveerden. Het was vandaag een gekke partij. We hielden lang veel materiaal op het bord. Na de vereenvoudiging had ik het gevoel lekker te staan maar Guntis laat zich niet pakken."

Jansen: "We hebben elkaar behoorlijk op de proef gesteld. In het spannende partijverloop kwam Valneris dicht in de buurt van winst. Het was voor mij niet eenvoudig. In het eindspel hadden we alle twee een dam maar Guntis een schijf meer op het bord. Die leidde voor mij tot de min-remise."

Baljakin toonde zich tegen Samb een echte prof. De Arnhemmer toog vanuit de opening onvervaard in de aanval. De aanval van de Senegalees op zijn voorpost sloeg niet door. Met het verdwijnen van de schijven van het bord werd duidelijk dat een puntendeling in deze partij een voorspelbare uitslag was. Na ongeveer vier uur spelen verscheen de remise op het scorebord.

Vandaag is het weer een echte werkdag voor de resterende twaalf deelnemers op het WK. Ze spelen om 9.00 uur hun partij voor de vierde ronde. Vanmiddag om 15.30 uur zetten de arbiters de klokken in werking voor de vijfde ronde.

Jansen komt uit tegen Edvard Buzinski uit Litouwen en tegen Kees Thijssen. Baljakin en Valneris hebben vanmorgen hun onderlinge duel. In de middagronde treft Baljakin Buzinski en Valneris treedt aan tegen Samb.