Jansen middenmoter na twee remises

door Anton Janssen

AMSTERDAM – Gérard Jansen is na de vierde en vijfde ronde in het Wereldkampioenschap (WK) middenmoter. De Huissense dammer kwam gisteren met Edvard Buzinski en in de middagronde met Nederlands kampioen Kees Thijssen remise overeen. De grootmeester van DV Huissen scoorde in de selecte finalegroep vijf punten door evenzovele puntendelingen.

Alexander Baljakin en Guntis Valneris, de beide andere deelnemers van DV Huissen, staan in de plus. Halverwege deze tweede en beslissende fase van het WK is Valneris de grootste bedreiging van koploper Alexei Tsjizjov. Valneris staat na zijn tweede partijwinst op één punt, Baljakin na zijn eerste op twee punten. De dammers hebben vóór de sluiting op zondagmiddag nog zes ronden op het rooster.

Jansen na de laatste dubbele ronde op één dag tijdens dit WK: "Tegen Buzinski had ik mogelijkheden, ook op de klok stond ik voordelig. Het was niet voldoende om te winnen. Ook tegen Thijssen ben ik voluit gegaan. In het middenspel schatte ik mijn perspectief te rooskleurig in. Uiteindelijk moest ik nog voorzichtig afspelen om de remisehaven te bereiken."

Baljakin en Valneris speelden hun vierde partij tegen elkaar remise en wonnen alle twee in de vijfde ronde. Valneris maakte indruk met zijn strategische winst op Ndiaga Samb. Baljakin kreeg in een dammeneindspel Buzinski op de knieën.

Vandaag wordt in Amsterdam de zesde finaleronde gespeeld met onder de partijen Jansen (met wit) tegen Getmanski, Baljakin (zwart) tegen Schwarzman en Valneris (zwart) tegen Georgiev.