Jeugd Damvereniging VBI actief in Tsjechië

door Willem Hoek 

Van donderdag 10 tot en met zondag 13 juli was er een Huissense delegatie jeugddammers onder leiding van twee begeleiders naar Pardubice in Tsjechië. Donderdagavond was de aankomst in Tsjechië, na een reis van 920 kilometer, waarna op vrijdag en zaterdag moest worden gedamd.
Vrijdagochtend was er een match tussen Huissen en Praag, waarin twee keer zes jeugdspelers het tegen elkaar opnamen. De eerste ontmoeting werd gewonnen door Huissen met eerst 9-3 winst, door winstpartijen van Lisa Aleven, Richard Kempen, Bas van Engelen en Willem Hoek. Wout Aleven pakte één puntje, en Dirk Joosten moest verstek laten gaan.
De tweede match ging met 8-4 ten onder, omdat alleen Bas en Wout wisten te winnen, en de andere vier de punten aan de tegenstander lieten. Al met al dus een 13-11 overwinning voor de Huissenaren, waar vier jaar geleden nog met 13-11 werd verloren van de Praagse delegatie.

080714woutintsjechie.gif

Vrijdagavond begon het open kampioenschap van Tsjechië, waar 24 deelnemers met 5 verschillende nationaliteiten aan meededen. Tsjechen, Polen, Nederlanders, één Oostenrijkse en één man uit Mongolië bonden de strijd met elkaar aan. Vrijdag werden er twee rondes gespeeld, en zaterdag de andere vier.
Jeugdleider Jo Weijman speelde mee in het kampioenschap, terwijl de andere begeleider, Jo ten Westeneind, de tijd nam om met zijn vrouw Praag te bezoeken, wat 80 kilometer verderop lag.
Na de zes speelrondes konden de Huissenaren tevreden zijn over de prestaties. Met op de vierde, vijfde en zesde stek in het klassement, allen acht punten, gelijk aan de nummer drie, respectievelijk Jo Weijman, Dirk Joosten en Willem Hoek. Wout Aleven werd met zeven punten negende, Bas van Engelen met zes twaalfde, Richard Kempen met zes punten zestiende, en Lisa Aleven bezette met vier nette punten de twintigste plek in het algemeen klassement.
Kampioen werd de deelnemer uit Mongolië, Batjargal Baldangotov, gastheer uit Tsjechië Václav KÅ™ista werd tweede, beiden met negen punten. Derde, met acht punten, werd regionaal kampioen JiÅ™í Sysel.
Al met al een geslaagde reis, met zowel veel pret als goede prestaties, en we kunnen zeker spreken van een goede leerschool voor de jeugdige dammers.