Jeugd Damvereniging VBI verovert Gelderse sneldamtitels

Het sneldamkampioenschap van Gelderland bij de jeugd werd een Damvereniging VBI-feestje. In drie van de vier categorieën wisten VBI-leden de titel te veroveren. De grootste verrassing was Luka Wissink bij de pupillen. Pepijn van den Brink werd kampioen van Gelderland bij de aspiranten. Dirk Joosten veroverde de titel bij de junioren.

De finale werd gespeeld in Uddel bij Apeldoorn. Van Damvereniging VBI hadden zich Dirk Joosten (junior), Pepijn van den Brink en Richard Kempen (aspiranten) en Luka Wissink, Daymian van Sommeren (pupillen) en Todor Wissink (welp) geplaatst voor deze finale. Het doel voor dit zestal was zich in elk geval te plaatsen voor het NK sneldammen in Utrecht in juni. Dat lukte allen!

Bij de pupillen leek het een uitgemaakte zaak dat Jannes Kromhout uit Wageningen de titel zou veroveren. Dat pakte anders uit, want Luka Wissink bleek een gouden dag te hebben. In de eerste helft wist hij aansluiting bij de top te houden, maar door favoriet Kromhout te verrassen met een venijnige combinatie naar dam kwam Luka alleen op kop. Die koppositie kwam niet meer in gevaar, omdat Luka stug door ging fouten van zijn tegenstanders af te straffen.

Bij de aspiranten deden Pepijn van den Brink en Richard Kempen in de eerste toernooihelft mee in de topdrie. Richard viel door twee nederlagen wat terug, maar plaatste zich uiteindelijk gemakkelijk voor het NK. Pepijn ging wel goed door en werd uiteindelijk de terecht kampioen

Dirk Joosten ondervond alleen concurrentie van Dirk-Jan Riesthuis uit Culemborg. Dirk was vastbesloten revanche te nemen voor de nipt verloren barrage om de Gelderse titel ‘normaal’ dammen. Door wat slordigheidjes leek dat in eerste instantie niet te gaan lukken, maar toen Dik eenmaal de kop genomen had, stond hij die niet meer af. (Foto’s: Hans Kromhout, Wageningen)